Budući doktori bez prakse: Šteta je već učinjena, mi trebamo odgovarati za pacijente

Kako da sutra odgovaramo za svoje pacijente, pitaju studenti medicine iz Tuzle, koji praktičnu nastavu nisu imali od marta prošle godine...


alisa dedic 1

Studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli od marta prošle godine nisu imali praktičnu nastavu na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla zbog čega najavljuju i proteste.

Ovo je utjecalo kako na kvalitet nastave, tako i na njihovo cjelokupno obrazovanje. Ukoliko se ovo nastavi, poručili su jučer, problemi s virusom SARS-CoV2 bit će minorni, jer će pred diplomiranje studenti medicine biti uskraćeni za praksu.

Pogrešna dijagnoza

Alisa Dedić, predsjednica studentskog vijeća Medicus, kaže kako ovo neće napraviti problem samo studentima nego cijelom sistemu javnog zdravstva.

– Bojim se da će nam korona, ako odmah ne dobijemo praksu, biti najmanji problem, jer ćemo imati generacije ljekara koje neće imati dovoljno praktične nastave. Mi ćemo kad završimo studij i dobijemo diplome odgovarati za svoje pacijente, postavljati dijagnoze, a pogrešna dijagnoza može odvesti u smrt. Rekli smo 15 dana pred početak nastave da očekujemo početak prakse i ni na šta drugo ne pristajemo. Ako se to ne desi, mi u martu izlazimo na proteste, ističe ova studentica.

Studentica pete godine Šejla Karić napominje kako od marta 2020. studenti nisu imali praksu, a sve zbog higijensko-epidemioloških mjera koje je nametnuo Krizni štab. Poručuju i to da ne žele biti online ljekari.

– Praksa je jako bitna, jer gradivo koje mi učimo ne može se pronaći u knjigama i najviše znanja stičemo prilikom pregleda pacijenta. Sve ove mjesece koje smo izgubili biće jako teško nadoknaditi, naglašava Šejla.

Šteta je već učinjena, smatraju studenti, i bit će jako teško nadoknaditi izgubljeno vrijeme zbog čega su s pravom zabrinuti da li će po okončanju studija imati dovoljno znanja i obuke da samostalno obavljaju ljekarski posao. Međutim, napravljen je prvi korak u rješavanju ovog problema, jer je prije dva dana održan sastanak studenata, predstavnika Univerziteta u Tuzli, Medicinskog fakulteta, Doma zdravlja i Univerzitetskog kliničkog centra, te ministara zdravstva i obrazovanja.

Kako nam je kazao kantonalni ministar obrazovanja Elvis Baraković, klinički staž za studente medicine će sigurno ići, dok će u narednih 15 dana biti omogućena i praktična nastava.

– Dajem punu podršku studentima i smatram da su njihovi zahtjevi veoma opravdani, ali svi se moramo prilagoditi ovoj situaciji. Dajemo maksimum koji možemo da se ova situacija riješi. Klinički staž sigurno ide, a za praksu ćemo mehanizme realizacije riješiti u 15 dana pred nama, govori nam Baraković.

Volonteri u KS-u

Slične probleme imaju i studenti u Sarajevu, koji su djelimično riješili problem s nastavom. Kako kaže Faruk Osmankadić, predsjednik Udruženja studenata Medicinskog fakulteta Sarajevo, bit će omogućeno volontiranje studentima medicine.

– Problem praktične nastave je djelimično riješen, uspjeli smo organizovati neki vid praktične nastave. Studenti pete i šeste godine, te djelimično četvrte će početi volontirati u domovima zdravlja Kantona Sarajevo, a što se tiče praktične nastave, mi ćemo se truditi da je omogućimo i na Kliničkom centru u narednom semestru kako studenti ne bi ispaštali, napominje Osmankadić.

Više o tome pogledajte u video prilogu O kanala: