Bubice sve “popularnije” među studentima, oni koji ih iznajmljuju napravili pravi biznis

U posljednjih nekoliko godina sve učestalija pojava na univerzitetima u BiH je varanje na ispitima pomoću tzv. bubica. Prosječna cijena za iznajmljivanje bubice po jednom ispitu iznosi 20 KM, a oni koji ih iznajmljuju otvoreno se reklamiraju i razvijaju pravi biznis.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Degradirajuća pojava protiv koje se definitivno mora boriti je nažalost sve popularnije varanje studenata na ispitima korištenjem tzv. bubice. Sistem je jednostavan. Student za ispit unajmi bubicu koja je sićušna da se u uhu i ne primijeti. Nazove “prijatelja” koji je “opremljen” knjigama i skriptama te mu pomoću hands free uređaja koji se nalazi oko vrata diktira pitanja.

Na isti način sluša odgovore pomoću bežične bubice i veoma često upravo na taj način polaže ispit. Cijena bubica koje se prodaju kreće se od 120 do 200 KM.

Da to više nije bezazlena pojava pokazuje sve učestalije interesovanje studenata koji se umjesto učenja i truda opredjeljuju za “skraćeni postupak”, odnosno varanje na ispitima. Dugoročno to može imati značajne posljedice za obrazovanje, ali i naknadnu praksu osoba koje su na nedozvoljen način stjecale fakultetsku diplomu.

Iz Univerziteta u Sarajevu (UNSA) za Klix.ba ističu kako se protiv takvih pojava bori svaki fakultet zasebno. Određeni fakulteti u svoje amfiteatre ugrađuju i uređaje za ometanje signala, odnosno rada mobitela. Ipak, oni koji žele učestvovati u takvim radnjama uvijek pronađu način za prevaru.

Tako se na društvenim mrežama i internet oglasnicima reklamiraju uređaji poput “bubica za prepisivanje”, uređaja protiv ometanja rada mobitela, satova za ispite, ali i servis bubica i opreme.

Pojedini prilikom iznajmljivanja bubice nude gratis magnet pomoću kojeg se bubica može jednostavno izvaditi iz uha, koja je inače sićušna i ne može se na drugi način izvaditi.

– Senat Univerziteta u Sarajevu je još 2013. godine podržao inicijativu Studentskog parlamenta za pokretanje akcije u cilju sprečavanja prepisivanja na ispitnim rokovima, kao i plagiranja seminarskih, diplomskih, magistarskih, doktorskih i drugih radova na Univerzitetu, ističu iz UNSA.

Na sarajevskom univerzitetu bave se i problemom plagiranja, a nedavno je održan i okrugli sto o temi plagiranja i autorskih prava.

Neki od zaključaka su da plagijarizam nije pojava nego simptom koji pokazuje da je potrebno izvršiti promjene u obrazovanju, od dosadašnjeg načina usvajanja činjenica prema razvoju kritičkog mišljenja. Zatim je predloženo uvođenje informatičkog opismenjavanja kao izbornog predmeta na fakultetima, a neophodna je i edukacija za primjenu i korištenje softverskih alata u otkrivanju plagijarizma.

Na osnovu člana 139. Statuta Univerziteta u Sarajevu, varanje na ispitima spada u teža narušavanja pravila i podrazumijeva disciplinsku odgovornost. Studentima za koje se dokaže da su varali može se izreći kazna opomene pred isključenje s fakulteta, do potpunog isključenja.

Neminovno je da se protiv ovakvih pojava mora poduzeti konkretnija akcija jer nijedno društvo sutra ne želi imati fakultetski “obrazovane” ljude koji su diplomu stekli prevarom.

(Klix.ba)