Brz i jednostavan Instagram izazov o čišćenju planete

U jeku globalne akcije učenika #SchoolStrike4ClimateChange, na društvenim se mrežama pojavio nikad prikladniji challenge, odnosno izazov, koji se nevjerovatnom brzinom širi među sudionicima diljem svijeta. Vaše je da odaberete površinu, pripremite kameru i dokažete svoj odrađeni dio posla.


maxresdefault

Tzv. trashtag challenge potiče korisnike da uslikaju otpadom zagađenu površinu u prirodi, potom ju počiste i na kraju plod svog rada također uslikaju. Cilj je ‘prije i poslije’ fotku objaviti na Instagramu, Facebooku ili Twitteru i osvijestiti prijatelje o važnosti problema s okolišem te kako im i sami možemo doskočiti. Svojom fotografijom dokazujete učešće u ovoj, svima korisnoj svjetskoj akciji, te potičete ljude oko vas na promjene i pozitivno djelovanje za spas planete na kojoj živa bića egzistiraju.

Ova akcija, ili već imenovani eko-online pokret #trashtagchallenge, prikupio je izuzetno veliki broj pristalica, te se iz dana u dan sve i više i više širi društvenim mrežama. Jednostavno predstavljeno, oni koji se odluče učestvovati, odnosno izazivaju i bivaju izazvani, čiste prirodu oko sebe i sve to postavljaju na društvene mreže. Prirodu zagađenu otpadom prije čišćenja uslikaju, a isto učine i nakon čišćenja, pa sve zajedno, uz vidljivu razliku nakon njihova rada, objavljuju na Instagramu, Facebooku ili Twitteru.

A Nepali version of the trashtag challenge. Sunway International Business School
A Nepali version of the #trashtag challenge. Sunway International Business School

Ljudi, po vlastitom izboru, čiste puteve uz ceste, rijeke i plaže; očekivano, najviše prikupljenog otpada je plastika.

#Trashtag izazov dolazi u pravo vrijeme kada učenici i učenice u svijetu prosvjeduju zbog klimatskih promjena svakoga petka, stoga se ovim hvalevrijednim izazovom i oni mogu baviti između dva petka. Izazovi društvenih mreža, do sada su prikazivani samo u besmislenom svjetlu ali su izazivali široko rasprostranjene prihvatljive feedbackove, bez značajnih i korisnih ishoda. Jedan ovakav, pozitivan je primjer i prilika da se ujedinjenim snagama uključimo u globalnu akciju, koja će biti korisna svakoj individui na površini planete Zemlje.

(STUDOMAT.ba)