Brz i jednostavan Instagram izazov o čišćenju planete

U jeku globalne akcije učenika #SchoolStrike4ClimateChange, na društvenim se mrežama pojavio nikad prikladniji challenge, odnosno izazov, koji se nevjerovatnom brzinom širi među sudionicima diljem svijeta. Vaše je da odaberete površinu, pripremite kameru i dokažete svoj odrađeni dio posla.


Tzv. trashtag challenge potiče korisnike da uslikaju otpadom zagađenu površinu u prirodi, potom ju počiste i na kraju plod svog rada također uslikaju. Cilj je ‘prije i poslije’ fotku objaviti na Instagramu, Facebooku ili Twitteru i osvijestiti prijatelje o važnosti problema s okolišem te kako im i sami možemo doskočiti. Svojom fotografijom dokazujete učešće u ovoj, svima korisnoj svjetskoj akciji, te potičete ljude oko vas na promjene i pozitivno djelovanje za spas planete na kojoj živa bića egzistiraju.

Ova akcija, ili već imenovani eko-online pokret #trashtagchallenge, prikupio je izuzetno veliki broj pristalica, te se iz dana u dan sve i više i više širi društvenim mrežama. Jednostavno predstavljeno, oni koji se odluče učestvovati, odnosno izazivaju i bivaju izazvani, čiste prirodu oko sebe i sve to postavljaju na društvene mreže. Prirodu zagađenu otpadom prije čišćenja uslikaju, a isto učine i nakon čišćenja, pa sve zajedno, uz vidljivu razliku nakon njihova rada, objavljuju na Instagramu, Facebooku ili Twitteru.

A Nepali version of the #trashtag challenge. Sunway International Business School

Ljudi, po vlastitom izboru, čiste puteve uz ceste, rijeke i plaže; očekivano, najviše prikupljenog otpada je plastika.

#Trashtag izazov dolazi u pravo vrijeme kada učenici i učenice u svijetu prosvjeduju zbog klimatskih promjena svakoga petka, stoga se ovim hvalevrijednim izazovom i oni mogu baviti između dva petka. Izazovi društvenih mreža, do sada su prikazivani samo u besmislenom svjetlu ali su izazivali široko rasprostranjene prihvatljive feedbackove, bez značajnih i korisnih ishoda. Jedan ovakav, pozitivan je primjer i prilika da se ujedinjenim snagama uključimo u globalnu akciju, koja će biti korisna svakoj individui na površini planete Zemlje.

(STUDOMAT.ba)

 


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Irma Ahmetspahić

Studentica prve godine prvog ciklusa studija na Fakultetu političkih nauka UNSA, odsjek žurnalistika. Ni manje ni više. Uživam u svijetu medija. Pisanju. Slobodi. Volim košarku, kafu i crnu boju. Uvijek imam olovku i papir.
X