Studenti Univerziteta u Bristolu dobili su unaprijed snimljena predavanja profesorice koja je preminula tokom njihovog studiranja.

Studenti Univerziteta u Bristolu dobili su unaprijed snimljena predavanja profesorice koja je preminula tokom njihovog studiranja. Brucoši dodiplomskog studija matematike na ovom univerzitetu morali su “odslušati” nekoliko predavanja koja je za njih snimila profesorica Lynee Walling, koja je preminula od tumora par mjeseci ranije.

Preminula u maju, javili im tek sredinom zimskog semestra

Studentima je profesorica Walling predavala tokom zimskog semestra, no materijale su morali koristiti i mjesecima nakon smrti profesorice prošloga maja. Studente niko nije obavijestio o smrti predavača i dalje su im s fakulteta davali materijale u kojima su mogli vidjeti preminulog profesora, piše The Tab. Studenti su bili u šoku jednom kad su napokon saznali.

 – Neko vrijeme nisu nam rekli. Neki su ljudi počeli nagađati pa se vijest o tome počela pa su poslali mail polovinom semestra, pojasnio je jedan student.

 – Čini mi se jako nepristojnim na takav način koristiti njene materijale, dodaje.

Iako su protivpandemijske mjere ublažene, mnogi su univerziteti nastavili s online nastavom.

 – Predavanja koja koristimo ovog semestra unaprijed su snimljena prošle akademske godine, kazao je jedan student s ovog univerziteta.

 – Ove godine ponovo ih recikliramo, što je smiješno s obzirom da su anticovid mjere ukinute, smatra.

Oprez u korištenju unaprijed snimljenih materijala

Iz Unije univerziteta i koledža, koja okuplja profesore i akademike, upozoravaju da nastavnici budu jako oprezni s prethodno snimljenim predavanjima.

Bit će uznemirujuće kad studenti doznaju da je osoba čija su predavanja slušali i pregledavali već preminula, tvrdi Nick Varney iz Unije.

Ova situacija ilustrira zašto nastavnici moraju biti oprezni po pitanju snimljenih predavanja.

Glasnogovornik bristolskog Univerziteta izjavio je da je zaista nesretna okolnost što neki od studenata nisu znali da je profesorica Walling preminula prije ponovnog korištenja njenih predavanja u zimskom semestru.

Lynne Walling je bila izvrsna naučnica i predavačica koja je jako voljela svoje studente. Ovaj jedinstveni kolegij osmislila je sama, a materijali koje je pripremila korišteni su tokom semestra koji je preuzeo iskusni akademski predavač, izjavili su iz glasnogovorništva.

 – Željela je da se materijali i dalje koriste i sretno smo što joj na taj način možemo odati počast njenom nasljeđu, dodaju.