Briga ih jeste li došli u pidžami: 6 razlika između profesora na faksu i u srednjoj

S profesorima se 'družimo' cijelo školovanje, a na fakultetu imamo nešto drukčiji odnos s njima nego s profesorima u srednjoj. Profesori na fakultetu nas ne znaju toliko dobro kao ovi iz srednje, možemo s njima popiti kafu, a često su i opušteniji od ovih iz srednje.


profesor 1565166045

No, osim što se tim profesorima možemo šaliti, znamo da svaka šala prestaje kada nam prvi put izignoršu mail ili nam na ispitu kažu: “Kolega, trebali ste se bolje pripremiti”. Profači s fakulteta nas ponekad dovedu do nervnog sloma, ali jedno je sigurno – oni nisu kao ovi iz srednje, prenosi mojfaks.com.

Oni su stručni u svom području, ali uglavnom nemaju pedagošku podlogu i zato mnogi dođu na glas kao omraženi ili kao “uhljebi” koji se pojave na predavanju svake prijestupne godine. Iako su se neki davno pozdravili sa srednjom, svake godine dolaze novi brucoši koji još uvijek ne znaju koje su sve razlike među ovim profesorima. Ovo je 6 razlika između profesora na faksu i u srednjoj:

1. Profesore na faksu nije briga ko kasni i koliko

Koliko puta smo samo doživjeli scenu u srednjoj kada trčimo niz hodnik da stignemo na čas nakon malog odmora, a profesor je taman ušetao u učionicu i rekao kletvu: “Ovo će biti neopravdani. Ne možeš ući”? Ako ne pet puta onda je barem jednom svatko proživio ovaj scenarij dok je na fakultetu dosta rijedak. Naravno, postoje profesori koji će se naljutiti kao da ste mu mater uvrijedili ako kasnije na predavanje, ali većinu nije briga jeste li došli 15 minuta nakon početka ili 20.

2. Mnoge na profesore na faksu doslovno zaboli đon jeste li došli na predavanje

Profesori u srednjoj prilično burno reagiraju kada učenik ne dođe na njihov čas i obavezni su zapisati njegovo neprisustvo. Naravno, ni fakultet ne funkcionira bez određenih pravila pa tako uvijek kruži popis na koji bi se trebali potpisati svi prisutni, ali ako ne dolazite na predavanja kod nekog profesora on to neće shvatiti osobno. On će postupiti onako kako i treba: ako vam fali postotak dolaznosti za drugi potpis – neće vam ga dati.

3. Profesor na faksu neće obraćati pažnju na ono što se obukli na predavanje pa slobodno dođite u pidžami

Uvijek valja zapamtiti da se i na fakultet kao i u srednju treba odjenuti kulturno i ne izazovno, ali realno, na predavanje možete doći u pidžami. To mnogi prakticiraju tijekom jutarnjih predavanja, osobito ako žive negdje u blizini fakulteta, a profesori to neće niti zamijetiti.

4. Baš ih briga kakve ocjene imate, osobito ne na drugim kolegijima

Sjećate se profe iz bosanskog u srednjoj koja je bila zabrinuta za vaše ocjene iz engleskog? Baš te profe niti njoj slične nema na faksu, a ako ona slučajno postoji onda vam je nešto u rodu pa vas radi reda pita kako vam ide kod ostalih profesora. Profesore na fakultetu boli briga kakve ocjene imate kod njihovih kolega, a često ni koju ocjenu imate kod njih.

5. Ne tjeraju vas da zapisujete i bilježite natuknice s predavanja

Kao što se mnogi profesori u srednjoj smrtno uvrijede kada učenici markiraju, tako se nerijetko uvrijede kada učenici ne zapisuju natuknice u bilježnicu. Srećom, na fakultetu rijetko tko od profesora ima problem sa nezapisivanjem tokom predavanja, ali što jest jest: pametnije je zapisati.

6. Lako je moguće da vaše ime neće upamtiti do kraja faksa

U školi isti profesori s nama provode vrijeme, a i oni ponekad teško pamte imena učenika. Na fakultetu profesori kao da imaju amneziju kada su imena u pitanju, a to je i normalno jer neki od njih vode jako velike grupe s puno studenata i to na nekoliko različitih fakulteta.

(STUDOMAT.ba)