Biti pametan i talentovan nije dovoljno za uspjeh – šta je još potrebno?

Brzo pomislite na najuspješniju osobu koju poznajete. Sada razmislite o nekoliko riječi koje je najbolje opisuju. Šta vam pada na pamet? Pametna? Organizovana? Samouvjerena? Disciplinovana? Inspirativna?


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ako ste kao većina ljudi, najvjerovatnije ćete se fokusirati na kvalitete kao što su posljednja tri – drugim riječima, kvaliteti koji imaju više veze sa stavom neke osobe nego sa njenim znanjem ili sposobnostima. Drugi uključuju osobine kao što su: vrijedan, neustrašiv, skroman, uticajan i saosjećajan.

Dale Carnegie, američki pisac i predavač,  autor je poznatih kurseva za samounaprjeđivanje ličnih osobina, a već dugi niz godina održavaju se trening programi po njegovom principu  „Sposobnosti za uspjeh“, i autor je bestselera „How to Win Friends and Influence People“. Čak je i slavni Warren Buffett rekao da je pohađao jedan od ovih kurseva kada je bio mlad, i to je promijenilo njegov život, tako što mu je pomoglo da prevaziđe strah od javnog govora.

Kako piše autorka sajta Business Insider, i ona je pohađala jedan od ovih kurseva. Šta je naučila?

Jedan od najvećih savjeta jeste da je naš stav koji pokazujemo u susretu sa svakodnevnim izazovima podjednako važan ako ne i važniji od – našeg znanja i sposobnosti. Dok su ova dva činioca važna, ona mogu biti potcijenjena i sakrivena bez pozitivnog stava koji bi im dao podsticaj.

Nije sve u znanju, ima nešto i u pozitivnom stavu, da pokušamo, da se odvažimo, i da ne očekujemo uvijek ono najgore.

Kompanije često zapošljavaju onog ko ima poželjno znanje i kvalitete. Ali, „dajte nekom dobar stav i on će dostići to znanje i kvalitet,“ kažu sagovornici Business Insidera. Pozitivan stav bez znanja je ništa, ali ključ za uspjeh je: stav + prave sposobnosti + znanje.

Pozitivan stav nije isto što i idealizam i neutemeljen optimizam. To znači imati samouvjerenosti da na koju god prepreku naiđete, možete sa tim da se nosite.

(Bizlife.rs)