BiH: Studentima medicine potrebno još plastificiranih ljudskih tijela

Za njihovu nabavku iz Njemačke potrebno je od 70.000 pa čak do 150.000 eura.


Foto: STUDOMAT / Envato
Foto: STUDOMAT / Envato

Medicinski fakulteti u Banjaluci i Zenici imaju po jedan plastin, odnosno plastificirano ljudsko tijelo na kojem studenti izučavaju anatomiju, a za njihovu nabavku iz Njemačke potrebno je od 70.000 pa čak do 150.000 eura.

Prema riječima Ranka Škrbića, dekana Medicinskog fakulteta Banjaluka, zbog velikog priliva studenata, njima je potrebno još ovakvih plastificiranih tijela.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Postoje kompanije u Austriji i Njemačkoj gdje je zaživotno doniranje tijela uobičajena praksa, a fakulteti širom BiH, iz Zenice, Sarajeva, kao i mi u Banjaluci, svojevremeno smo nabavili jedan takav plastinat. Kupili smo ga preko kompanije koja ih izrađuje u Njemačkoj, a sada se pripremamo da nabavimo još takvih, jer imamo povećanu potrebu i priliv studenata, rekao je Škrbić za “Nezavisne novine”.

Pojašnjava da je riječ o originalnom ljudskom tijelu koje je posebno zaštićeno i plastificirano, kako ne bi propadalo.

 – Plastin je skup, a nedavno smo razgovarali sa posrednikom iz Sarajeva, koja ima kontakt sa firmom iz Njemačke, te, koliko sam upoznat, on košta negdje oko 150.000 eura, kazao je Škrbić.

Kako ističe, dugotrajan je i proces nabavke, a prethodno je potrebno da im se najave, zatim im oni po narudžbi prave muško ili žensko tijelo, a nakon toga je potrebno čekati od šest mjeseci do godinu dana da se izradi i isporuči.

Harun Hodžić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, za “Nezavisne novine” ističe da je teško obezbijediti sredstva za nabavku i da je procedura oko nabavke veoma mukotrpna i iscrpljujuća.

 – Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zenici posjedujemo plastin koji smo nabavili prije dvije godine, a s obzirom na trenutni broj studenata na fakultetu, nemamo potrebu za nabavkom dodatnog plastina. Naravno, ukoliko broj studenata bude rastao narednih godina, ukazaće se potreba i za nabavkom novog plastina, kazao je Hodžić.

Kako pojašnjava, u zavisnosti od toga koja je vrsta plastina, kreće se i njegova cijena.

 – Koliko je meni poznato, cijena jednog plastina se kreće oko 70.000 eura i više, ovisno o vrsti plastina. Postoje dvije opcije za nabavku, preko Njemačke ili Kine. Plastin koji smo mi nabavili i koji je kvalitetniji, prema riječima stručnjaka, radi samo jedna firma u Njemačkoj, dok je onaj iz Kine jeftiniji od njemačkog, ali zaista nemamo informacije o njemu, dodao je Hodžić.

Škrbić se osvrnuo na to da duži niz godina fakulteti širom svijeta nemaju praksu da se koriste ljudski kadaveri koji su preparisani formalinom, a što se koristilo dok je on studirao.

 – Formalin je odavno napušten zbog toga što je toksična supstanca, a posebno za one koji svakodnevno rade s tim, zaključio je Škrbić.