BEST Mostar: Regionalno inženjersko natjecanje “EBEC Balkan” prvi put u Mostaru

Tehnički klub Univerziteta "Džemal Bijedić" - BEST Mostar organizira regionalno inženjersko natjecanje "EBEC Balkan" koje će se održati u Mostaru od 5. do 8. maja/svibnja 2017. godine.


BEST Mostar Regionalno inženjersko natjecanje EBEC Balkan prvi put u Mostaru

Pored lokalne runde, koja je održana u ožujku, Mostar ima čast da bude domaćin i regionalne runde po prvi put otkad se održava EBEC.

Advertisements

EBEC Balkan organiziraju lokalne BEST grupe iz Beograda, Novog Sada, Niša, Skoplja, Mostara i Podgorice. Okuplja 48 natjecatelja, pobjednike lokalnih rundi iz navedenih gradova. Samo natjecanje je podijeljeno u dvije kategorije: Case Study i Team Design.

Team design je jedno od najpopularnijih i najkreativnijih kategorija studentskih natjecanja i podrazumijeva rješavanje određenog inženjerskog problema konstruiranjem fizičke sprave koja vrši zadatu funkciju kao što su dizalica, katapult i letjelica. Sa limitiranim resursima i vremenom studenti treba da koriste svoje znanje i da u timu od četiri sudionika konstruiraju traženu spravu. Napravljenu mašinu testiraju pred publikom i stručnim žirijem.

Case study je druga kategorija natjecanja. Sudionici imaju zadatak da riješe tehničko- menadžerski problem koji je stvaran ili čest korporativni problem. Učesnici treba da predvide skup rješenja koji će istaći njihovo poznavanje problema, kao i tehnika za rješavanje takvog problema. U Case study-u sudionici imaju mogućnost da pokažu svoje znanje, iskustvo, originalnost i da istaknu retoričke sposobnosti.

Advertisements

EBECB

European BEST Engineering Competition – EBEC je projekat Udruženja Studenata Tehnike Europe BEST, neprofitne i apolitičke organizacije koja povezuje studente i obezbjeđuje njihovu suradnju, edukaciju i razmjenu. Lokalne BEST grupe postoje na 94 univerziteta u 32 države, a vodi ih preko 3.500 članova. Cilj natjecanja je da okupi najbolje studente inženjerskih nauka u Europi. Gotovo četiri tisuće studenata je imalo priliku da bude dio lokalnih rundi, preko pet stotina nastavlja natjecanje na regionalnom nivou, a sto najboljih će se susresti u finalnom dijelu u Brnu.

Organiziranjem inženjerskih takmičenja, BEST Mostar teži ostvarenju jednog od osnovnih ciljeva svog djelovanja, a to je obogaćivanje procesa obrazovanja mladih inženjera i razvijanje njihovih potencijala.

(STUDOMAT.ba)