Besplatno studiranje za studente sa Zapadnog Balkana

Odlične vijesti za sve koji žive u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori ili Makedoniji i još uvijek nisu odlučili gde će sticati visoko obrazovanje: imate mogućnost da besplatno studirate u Sloveniji!


Ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta Republike Slovenije obavještava o produženju sporazuma o besplatnom visokom obrazovanju u Sloveniji za državljane Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije do učlanjenja ovih zemalja u Evropsku uniju. Ovaj sporazum obuhvata kako bečelor tako i master programe. Važno je reći da je obrazovanje za studente iz EU u Sloveniji također besplatno.

Advertisements

Napomenimo da studenti u Sloveniji zahvaljujući svom statusu dobijaju razne privilegije. Naprimjer, studenti slovenačkih univerziteta, uključujući i strance, imaju pravo na popuste na ishranu, javni prevoz i posjećivanje kulturnih manifestacija, muzeja i biblioteka. Osim toga, kao i svaki drugi stanovnik Slovenije, strani student dobija mogućnost da slobodno putuje po cijeloj Evropi.

Svaki student može da učestvuje u programima međunarodne razmjene Erasmus+ i da odlazi na studije u druge zemlje EU.

Ogromna prednost je i mogućnost obavljanja prakse i staža u vodećim evropskim kompanijama već od prve godine studija. Student može da koristi i usluge studentskog servisa kako bi našao sebi privremeni ili stalan zvaničan posao. Diploma stečena po završetku slovenačkog univerziteta otvara pred diplomcima odlične karijerne perspektive, jer je obrazovanje u Sloveniji poznato po svom visokom kvalitetu i priznaje se svuda u svijetu.

Advertisements

Kako su slovenački mentalitet i kultura u nekim aspektima slični kulturi i mentalitetu u Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Makedoniji, adaptacija studenata prolazi bez problema. Strani studenti se brzo uklapaju u novu jezičku i kulturnu sredinu.

Obraćamo vašu pažnju na to da još ove školske godine možete stići da postanete student slovenačkog fakulteta: prijave za mnoge programe još traju!

(STUDOMAT.ba)