Besplatne studije u Sloveniji i brojne pogodnosti za studente

Ako tražite kvalitetne, perspektivne i uz to besplatne studije sa međunarodno priznatom diplomom, studirajte u Sloveniji. Slovenački i strani studenti u Sloveniji takođe imaju brojne pogodnosti, uključujući subvencije za hranu i prevoz, razne popuste za studente i mogućnost rada za vrijeme studija.


studiraj slovenija

Besplatne studije

Na temelju bilateralnog sporazuma studije u Sloveniji su besplatne (bez školarine) za građane Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i za sve građane Evropske unije. To važi za osnovne i master studije, dok se doktorske studije plaćaju. Besplatno možete studirati na redovnim studijskim programima državnih ustanova.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Bez prijemnih ispita

Prednost slovenačkog obrazovnog sistema je to da pri upisu na obrazovne ustanove nema prijemnih ispita. Jedini izuzeci su određeni studijski programi poput muzike, likovne umjetnosti, glume, dizajna, arhitekture, sporta, zubne protetike itd.

Slovenački studenti se hrane jeftinije

Ishrana učenika je subvencionisana, a studenti to koriste u obliku takozvanih bonova. Subvencija trenutno iznosi 2,69 eura. Od studenta se traži samo da plati razliku između pune cijene obroka i vrijednosti subvencije. Na primjer, ako obrok košta 5 eura, student plaća samo 2,31 eura.

Jeftinije ne znači nužno i  lošije, jer osim brze hrane, studenti mogu birati i zdrave i kvalitetne obroke u običnim restoranima koji se sastoje od glavnog jela, salate i deserta ili supe.

Jeftiniji prevoz do  faksa

Studenti u Sloveniji koji žive najmanje dva kilometra od svoje obrazovne ustanove ispunjavaju uslove za subvencionisani prevoz. Na primjer, studenti u Ljubljani plaćaju samo 20 eura za mjesečnu kartu za javni gradski prevoz, umjesto 41,60 eura. Tako da su jeftinije  karte za gradski i prigradski autobus, ali i za voz i kombinovane karte. U nekim malim gradovima studenti čak imaju besplatan gradski prevoz. Najpovoljnija opcija  u Ljubljani je bez sumnje najam bicikla BicikeLJ (dostupan 24/7). Za godišnju pretplatu izdvojićete samo 3 eura, a svaki prvi sat vožnje je besplatan.

Prilika za zaradu tokom studija

Školarinu ne treba plaćati, ali svaki euro studentima dobro dođe. Studenti mogu poboljšati svoj finansijski položaj radeći tokom studija i steći vredno radno iskustvo, koje mogu ubaciti u svoj CV i samim tim  poboljšati svoju konkurentnost na tržištu rada.

Studentski posao može se obavljati putem takozvanog studentskog servisa. Zakonska najniža bruto satnica za studente od 1. januara 2020. godine iznosiće 5,40 eura.

Korištenje biblioteka, jeftinije ulaznice i mjesečne karte

Kada student uplati upisninu za svaku godinu, takođe dobija pravo korištenja ili pozajmljivanja gradiva u studijskim bibliotekama.

Uz to, studenti imaju brojne pogodnosti prilikom kupovine ulaznica za pozorište (studentske pretplate), muzeje, galerije, razne događaje, priredbe, koncerte itd. Obično mogu kupiti i jeftinije mjesečne karte (sa studentskim popustom) za razne sportske aktivnosti kao što su plivanje, fitnes, vodene vježbe, košarka, fudbal, badminton itd.

Da li biste studirali u Sloveniji besplatno? Želite da znate više o studijama,  studijskim programima na slovenačkim obrazovnim ustanovama i o životu u Sloveniji? Sve informacije ćete naći na https://2tm.si/?lang=sr, education@2tm.si ili Facebooku.

(STUDOMAT.ba)