Besplatan upis za oko 700 korisnika usluga Biblioteke Sarajeva

Uz podršku Općine Centar omogućen je besplatan godišnji upis za oko 700 korisnika Biblioteke Sarajeva za ciljnu grupu od 15 do 30 godina kao i obnova isteklih članarina za već učlanjene korisnike s područja ove sarajevske općine, saopćeno je iz JU Biblioteke Sarajevo.


562e2891 b114 4974 9c24 07f10a0a0a80 biblioteka nova

Prilikom upisa korisnici su dužni dati na uvid CIPS-ovu prijavnicu, a maloljetnici upis mogu ostvariti u pratnji roditelja ili staratelja koji posjeduju isti dokument.

Besplatni upis će se vršiti u odjeljenju MAK u Alipašinoj 6 svakog radnog dana, u Centralnom odjeljenju u Mis Irbinoj 4, dodatno i subotom, a u roku od standardnih sedam dana novi korisnici će dobiti člansku karticu koja daje na raspolaganje bogati fond od preko 260.000 knjiga.

Članska karta Biblioteke Sarajeva iznosi 15 KM godišnje, dakle manje od prosječne cijene knjige, ali uzvraća nemjerljivo više. Biblioteka Sarajeva je jedna od svega šest kulturnih institucija koja je i prošle i ove godine dobila podršku iz fondova EU. Uvedene su, među prvima u regionu, neke sasvim nove usluge, poput iznajmljivanja elektronskih čitača knjiga, biblioterapije i Book Crossinga, svojevrsne globalne čitaonice slobodnih, putujućih knjiga.

Biblioteka Sarajeva pruža usluge putem najmodernijeg sistema COBISS (kooperativni online bibliografski sistem i servisi) koji je prošle godine uveden na svih šesnaest pozajmnih odjeljenja a koji omogućuje lakši i brži pristup novim ostvarenjima domaće i strane beletristike, stručne knjige, lektire, časopisa i stripova, ali i besplatno učešće u brojnim radionicama.

(Klix.ba)