Baka (89) i unuk u avanturi života

Joy Ryan je 89-godišnja baka koja je cijeli život živjela skromno. Nikada nije vidjela ocean, planine, pješčane dine i ostale prirodne zanimljivosti, sve dok je njen unuk nije poveo na avanturu života


baka

Joy Ryan živi u malom gradiću Duncan Falls u američkoj saveznoj državi Ohio. U svojih skoro 90 godina putovala je van države, ali nije puno vidjela. Svake zime ona i njen muž su odlazili na jezero Okatibbee u središnjoj Floridi, ali uvijek su izbjegavali vožnju uz morsku obalu, prenosi gradskimagazin.com.

Ne znam zašto su izbjegavali obale. Pitao sam baku, ali nikad nisam dobio odgovor , rekao je njen unuk Brad Ryan.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Njegova baka ne samo da nikada nije vidjela ocean, nego nikada nije vidjela ni planine, pješčane dine i mnogo drugih prirodnih zanimljivosti kojih ima u SAD-u, sve dok njen unuk nije pronašao način da joj to sve pokaže.

Ryan je odrastao u istom malom gradu kao i njegova baka i nije puno putovao sve dok nije završio fakultet. Sada radi kao veterinar za divlje životinje u zoološkom vrtu Smithsonian u Washingtonu.

Ryanovo prvo veliko putovanje bilo je pješačenje po stazama planine Appalachiandok. Kada je svojoj baki rekao za to putovanje, ona je bila zaprepaštena, ali mu je priznala da joj je žao što nije više putovala i što nema više takvih iskustava.

Rekla je da bi voljela ići kampirati i vidjeti planine. Ona čak i ne zna kako izgledaju, osim onoga što je vidjela na televiziji , rekao je Ryan.

– Imala je tada 85 godina. Većinu vremena provodila je u svojoj maloj kućici i bila je udovica već 20 godina. Dva od njena tri sina umrla su u svojim 40-ima. Cijeli život radila je za minimalnu plaću i spajala kraj s krajem, tako da joj nije moglo ostati novca za putovanja , ispričao je Ryan.

Brad je želio pomoći svojoj baki da više putuje, ali nije bio baš motiviran, sve dok se nije dogodila jedna tragedija. Kada je Brad završio fakultet, jedan od njegovih prijatelja je počinio samoubojstvo.

Trebao sam bijeg od tih misli i tada sam shvatio da moja baka treba imati to iskustvo u svom životu. Tako smo ja i baka krenuli u vrlo improvizirano trodnevno putovanje u nacionalni park Great Smoky Mountains , ispričao je Brad.

Tokom tog putovanja počeo sam shvaćati kako je neobično da netko u svojim tridesetima putuje sa svojom bakom. Isticali smo se gdje god smo došli,  rekao je Brad.

Nakon tog putovanja iz 2015. godine, Brad je želio nastaviti putovati sa svojom bakom, ali nije imao dovoljno novca pa ga je počeo skupljati na stranici GoFundMe. Ubrzo je skupio dovoljno da on i baka posjete 21 američki nacionalni park.

Od tog putovanja, posjetili su još nekoliko nacionalnih parkova i skoro su na pola puta do 61 američkog nacionalnog parka, što im je cilj.

– Posjetili smo 21 nacionalni par i prešli smo 40.000 kilometara putujući, kroz tri i pol godine prošli smo 28 država. To je jako impresivno uzimajući u obzir da baka sada ima 89 godina , kaže Brad.

– Vidjeli smo grizlije, na nas su trčali losovi. Bilo je trenutaka koji su bili jako zastrašujući. Prošli smo dosta dramatična iskustva i vidjeli divlji život kakav ona nikad ne bi imala prilike vidjeti u Ohiu. Od svih životinja koje je vidjela, baki su najdraži prerijski psi, što je malo smiješno – ispričao je Brad.

Ovo iskustvo je obogatilo njezin život, ali Brad kaže kako je baka Joy uvijek bila pozitivna osoba i kako bi i da nije ovo sve vidjela, ostala pozitivna i ostatak svog života.

–  Za svoje godine, jako je svjesna svakog trenutka, i vjerojatno neke stvari vidi prvi i posljednji put u svom životu, i to je promijenilo način na koji ja sada putujem i živim svoj život – zaključuje Brad.

Sljedeće putovanje koje planiraju su Havaji i Aljaska. Ovaj duet svoja putovanja dokumentira na Instagram profilu koji se zove „Putovanje bake Joy“.

(STUDOMAT.ba)