Apsurdno: Fakultet na kojem se izučava jezik i književnost godinama bez biblioteke

Filološki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci osnovan je 2009. godine i do današnjeg dana nije dobio biblioteku, što je paradoks, pogotovo zbog toga što na ovom fakultetu postoji šest studijskih grupa na kojima se izučava - književnost!


Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Filološki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci osnovan je 2009. godine i do današnjeg dana nije dobio biblioteku, što je paradoks, pogotovo zbog toga što na ovom fakultetu postoji šest studijskih grupa na kojima se izučava – književnost!

Kada se prije pet godina nekadašnji Filozofski fakultet podijelio na dvije frakcije – Filološki i Filozofski – biblioteka je pripala matičnom fakultetu, Filozofskom, čak i onaj dio bibliotečkog fonda koji podrazumijeva knjige i lektire koje se čitaju isključivo u programima na Filološkom fakultetu, prenosi portal Klix.ba.

Dekan Filološkog fakulteta Mladenko Sadžak kaže da je ovo, pored lošeg fizičkog stanja zgrade fakulteta i starog namještaja, najveći problem ove visokoškolske ustanove.

– Naš najveći problem je nedostatak bibliotečkog i čitaoničkog prostora. Podsjećam da se na Filološkom fakultetu nalaze odsjeci za srpski, italijanski, engleski, francuski, njemački i ruski jezik i književnost, a da još uvijek nemamo biblioteku. Knjige držimo u garažama, slažemo ih po kabinetima, a mnogi od nas studentima nose knjige od kuće, rekao je Sadžak.

Postoji plan da se gradi posebna zgrada u kojoj će biti smještena biblioteka, ali i nekoliko amfiteatara, zasebnih sala, čitaonice, ali to je tek u fazi dogovora.

– Postoji projekat, ali još uvijek ne postoje sredstva. Koliko god građenje biblioteke bilo neophodno, ono je još više skupo. Nadam se da ćemo naredne godine znati da li će Filološki fakultet dobiti biblioteku ili će morati da se snalazi kao do sada, istakao je Sadžak.

(Klix.ba)