Voliš pisati i javno komunicirati, možda i fotografisati?

Akademska godina na samom je pragu, a Agroklub po prvi put donosi nove mogućnosti za studente novinarstva, poljoprivrede ili veterine koji se po završetku studija vide u agrarnom novinarstvu.

 – Tražimo studente novinarstva koji imaju afiniteta prema temama iz sektora proizvodnje hrane i događanja u agraru ili pak studente agronomije/veterine koji imaju sklonosti prema medijima, pisanju i fotografiji, navode iz Agrokluba.

Voliš pisati i javno komunicirati, možda i fotografisati? Zanima te kako hrana dolazi na sto, a znatiželja te vuče za novim spoznajama i informacijama? Imaš dodira ili bi volio imati s poljoprivredom i životom u ruralnom prostoru? U slučaju da je tvoj odgovor na ova pitanja potvrdan, detalji slijede.

Traže se studenti novinarstva koji imaju afiniteta prema temama iz sektora proizvodnje hrane i događanja u agraru ili pak studente agronomije/veterine koji imaju sklonosti prema medijima, pisanju i fotografiji.

Vrijednost stipendije je 1.000 KM

Objavljuje se Javni poziv, konkurs za stipendiju u vrijednosti od 1.000 KM u kojem se traže zainteresirani polaznici završne godine studija navedenih fakulteta.

Šta se traži? Kratka biografija i motivacijsko pismo u kojem će se kandidat predstaviti i približiti svoju želju za bavljenjem agrarnim novinarstvom. Dodatno, prilikom apliciranja potrebno je dostaviti i autorsku reportažu s nekog poljoprivrednog događaja ili gospodarstva (reportažni tekst uz prateći foto i/ili video prilog).

Primanje druge stipendije nije prepreka apliciranju za primanje Agroklubove.

Cilj je pomoći materijalnom statusu studenta i ujedno prepoznati potencijalne mlade kadrove, buduće agrarne novinare. Oni će tokom trajanja stipendije imati prilike steći nova znanja i iskustva izvještavanja o poljoprivredi kroz uključenost u rad informacijskog sustava Agroklub.

Koje su obveze stipendista?

Kandidati moraju biti spremni na manje obaveze tokom godine, a koje će se usklađivati s njihovim drugim aktivnostima. Stipendista će biti angažiran na kreiranju medijskih sadržaja i publiciranju, kao i komuniciranju na društvenim mrežama i slično.

Konkurs je otvoren od 10. septembra, a krajnji rok za predaju vaših prijava jest je 10. oktobar 2021. Vaše prijave (CV + motivacijsko pismo + reportažu) pošaljite putem mail adrese stipendija@agroklub.ba.

Po zaključenju natječaja, stručni žiri informacijskog sistema Agroklub će pristupiti analizi pristiglih prijava i izabrati dobitnike stipendije.

Objava dobitnika, potpisivanje ugovora o stipendiranju, kao i njeno uručivanje (pri čemu će biti potrebno dostaviti dokaz o upisanoj zadnjoj godini studija) bit će obavljena do kraja oktobra. Stipendija će biti realizirana kroz 10 mjeseci u mjesečnim anuitetima na račun studenta.