Aktivisti informišu buduće studente o tome koji fakulteti nisu akreditovani

Neformalna grupa studenata upozorava na fakultete koji nisu akreditovani.


2222
Foto: antikorupcija.info

18.07.2022. godine, u Banjaluci, održana je prva u nizu informativnih akcija dijeljenja letaka, sa sadržajem informacija o akreditacijama visokoškolskih ustanova u RS. Ovim je počela akcija informisanja putem info letaka, ali i neposrednim razgovorom, koja će trajati sve do drugog upisnog roka na visokoškolskim ustanovama, a biće izvedena u više gradova RS.

Studentski aktivisti, okupljeni u neformalnu grupu studenata „Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome“, najavljuju da će tokom tekuće sedmice u većim gradovima dijeliti informativne letke, te da će kroz razgovor uživo sa budućim studentima i svima koji su zainteresovani za temu visokog obrazovanja u RS, ponovo staviti akcenat na problem akreditacija visokoškolskih ustanova. Od većih gradova, planirano je izvođenje informativnih akcija u Bijeljini i Doboju, kao i u Banjaluci, gdje su podijeljeni prvi leci.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

U registru Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine, nalazi se 13 ustanova koje nastavu izvode na teritoriji RS, a spisak tih ustanova sadržaj je info letaka. Studentski aktivisti žele skrenuti pažnju na probleme diploma, koje nakon završetka studiranja na neakreditovanoj VŠU, nisu priznate niti za rad na radnim mjestima za koje je potrebna potvrda HEA registra, niti priznate kao osnova za nastavak njihovog obrazovanja, prenosi antikorupcija.info.

Krajem prošlog mjeseca, prije informativnih akcija, u većim gradovima RS postavljeni su bilbrodi, zanimljive karikature, da skrenu pažnju na negativne posljedice diplome sa neakreditovanih VŠU. Na bilbordima se može vidjeti slikovit prikaz porodice, kojoj jedan mlađi član, kćerka, saopštava da za željeno radno mjesto ne može konkurisati, jer njena diploma nije sa akreditovanje visokoškosle ustanove.

Studenti aktivisti karikaturama upozoravaju na neakreditovane fakultete

Karikature ukazuju na probleme koji su sve češći nakon završetka prvog ciklusa studiranja, a to je da tokom pokušaja konkurisanja na određene radne pozicije, pogotovo u javnom sektoru, studenti sa neakreditovanih visokoškolskih ustanova nisu u mogućnosti da predaju prijavu, jer ustanova na kojoj su stekli visoko obrazovanje – nije akreditovana, a samim tim ni priznata.

Stavljamo akcenat na priznavanje diploma. U toku je drugi upisni rok za novu akademsku godinu, 2022/2023, te želimo svima koji se pripremaju za upis željenih smjerova da skrenemo pažnju na pametan izbor VŠU. Samo akreditovane visokoškolske ustanove mogu izdati priznate diplome!, poručuju studentski aktivisti.

Na našoj FB stranici kontinuirano predstavljamo nove informacije na temu visokog obrazovanja u RS. Od ove kampanje očekujemo da će veliki broj budućih akademaca biti informisan o tome šta akreditacija pruža, kada se govori o diplomama, zaposlenju, kao i nastavku visokog obrazovanja. Pozivamo sve buduće studente da dobro razmisle, te da biraju pametno za svoje visoko obrazovanje!, glasno poručuju članovi neformalne grupe građana „Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome“.