Ako ste turist u Rusiji nikada ne poklanjajte paran broj cvjetova, a u UAE se ne ljubite u javnosti

Putovanje za neke ljude znači predah od svakodnevnog stresa na poslu, a za druge je to iskustvo i upoznavanje različitih kultura. Međutim, veoma je važno znati da kada posjetimo novo mjesto, novu kulturu, različite ljude i običaje postoje stvari koje ne bismo trebali da radimo.


kiss 1571730800

Ako želimo biti dobri gosti trebamo se upoznati s pravilima zemlje koju posjećujemo.

U Rusiji nikada ne poklanjajte paran broj cvjetova. Naime u Rusiji se poklanjanje parnog broja cvijeća smatra uvredljivim i neprikladnim. Paran broj cvijeća se donosi samo na sahranama, pa ukoliko ne želite nekoga uvrijediti poklonite mu neparan broj cvjetova, prenosi klix.ba.

U Kini biste trebali izbjegavati direktan kontakt očima. Naime u ovoj zemlji se kontakt očima smatra nepoštovanjem druge osobe. Kinezi to rade kada su ljuti na nekoga, pa ukoliko ste u njihovoj blizini i želite ostati s njima u dobrim odnosima ne gledajte ih u oči.

Na Tajlandu ni na koji način ne smijete uvrijediti kralja. To bi vas moglo uvaliti u velike probleme, čak iako zgazite njihovu novčanicu gledat će vas kako kriminalca pa tako i postupati prema vama.

U Norveškoj ljude nemojte pitati idu li u crkvu. Vrlo mali postotak stanovništva u Norveškoj ide u crkvu, pa bi to moglo izgledati nepristojno i bolje vam je da o tome ne govorite.

Nikada ne nosite cipele unutar indijskih hramova i domova.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima ne smijete se javno ljubiti. To vam može stvoriti probleme i stoga vam predlažemo da to izbjegavate.

U Singapuru nisu dozvoljene neke opasne pasmine pasa, no i za ostale vrste pasa postoje vrlo stroga pravila. Dakle, ako želite putovati svijetom sa svojim psom, Singapur biste ipak trebali preskočiti.

U Francuskoj nikada nemojte naručiti samo jedno jelo u restoranu jer su Francuzi veoma ponosni na svoju kuhinju. Nadalje ostavljanje hrane na tanjiru može biti veoma uvredljivo za kuhara.

Nikada nemojte zamijeniti Novozelanđane s Australcima. Novozelanđane ćete tako jako naljutiti, zbog toga budite vrlo oprezni.

U Čileu nikada ne jedite rukama. Čileanci to smatraju bezobraznim, pa čak iako jedete pomfrit. Osim toga kada jedete čileanski ručak pazite da su vam ruke uvijek iznad stola te da su vam laktovi oslonjeni na rubove.

(STUDOMAT.ba)