Ajla iz Tuzle u saradnji sa NASA-om radi na istraživanju Mjeseca

Njen cilj u životu je kako kaže: “Živi, smiješi se, voli i radi na sebi i svojim mogućnostima, jer su oni dio čovjeka plemeniti i nezamjenjivi”.


Ajla Karić je studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Završila je osnovnu školu “Miladije” u Tuzli, gdje se počinje baviti pisanjem poezije. U osnovnoj školi učestvovala je na sportskoj sekciji, muzičkoj sekciji i sekciji stranih jezika. Učestvovala je na takmičenju iz njemačkog jezika “Der, die, das – Deutsch macht Spaß” i osvojila zapaženo 3. mjesto.

Advertisements

Fizika i matematika su predmeti gdje je zavoljela raditi jednostavne zadatke do težih zadataka ali i eksperimente u školi. U slobodno vrijeme je trenirala latinoamerički ples, folklor i odbojku iz čega je osvojila zapažene rezultate, piše Radio Kameleon.

Nakon završene osnovne škole, upisala je Srednju medicinsku školu u Tuzli odsjek fizioterapija. Učestvovala je na sekciji iz predmeta biologija i istraživala raznovrsne preparate pod mikroskopom te na taj način proširila svoje znanje.

Učestvovala je na muzičkoj sekciji gdje je osnovala muzički ansambl “Iuventus” uz podršku profesora/ica i škole. Održali su svoje nastupe na nivou grada Tuzle a zatim duži put u muzičke avanture je grad Sarajevo gdje su održali svoj prvi nastup izvan Tuzle. Kao fizioterapeutski tehničar stekla je mnogo znanja iz stručnih predmeta kroz praksu u školi i zdravstvenim ustanovama u Tuzli.

Advertisements

Nakon završene srednje škole, upisala je Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Univerziteta u Tuzli odsjek Specijalna edukacija i rehabilitacija. Početak fakulteta donio je mnogo znanja. Učestovala je obilježavanju Svjetskog dana zdravlja u sklopu predmeta Volonterizam gdje su obavili skrining vida (vidna oštrina, percepcija kretanja, razlikovanje kontrasta) u Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama i JU Domu za djecu bez roditeljskog staranja, kućne posjete obeljelima od multiple skleroze u suradnji sa Udruženjem oboljelih od multiple skleroze u Tuzli.Volontirala je na Festivalu mladih u Tuzli.

Istražuje nastanak Mjeseca i posmatra Mjesec uz NASA organizaciju u elektronskoj formi. Nastavlja pisati poezije uz podršku pisaca kako sa prostora Bosne i Hecegovine tako i sa područja Hrvatske i Srbije.

Svoj rad temelji na uspjesima u pisanju poezije, vannastavnim aktivnostima, volontiranju i istraživanju okoline koja nas okružuje. Njen cilj u životu je kako kaže: “Živi, smiješi se, voli i radi na sebi i svojim mogućnostima, jer su oni dio čovjeka plemeniti i nezamjenjivi”.