Agencija za rad i zapošljavanje BiH svake godine omogućava ferijalni rad u Njemačkoj

Ferijalni rad studenata izuzetno je važan i koristan jer na taj način studenti, osim usavršavanja jezika, dolaze i do praktičnih znanja i vještina u radu, a naravno zarade i novac koji im dobro dođe tokom školovanja.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ferijalni rad studenata izuzetno je važan i koristan jer na taj način studenti, osim usavršavanja jezika, dolaze i do praktičnih znanja i vještina u radu, a naravno zarade i novac koji im dobro dođe tokom školovanja.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH već godinama omogućava bh. studentima da svake godine obave ferijalni rad u SR Njemačkoj, piše sarajevsko “Oslobođenje”.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– U protekloj godini na javni poziv studentima za ferijalni rad u SR Njemačkoj dobili smo 192 prijave (odobrena kvota je bila 200 studenata). Od tog broja, 122 studenta su dobila radnu dozvolu, a na kraju 88 kandidata je prihvatilo ponudu, a 34 nisu, kažu u Agenciji.

Spremnost

Kako su naveli, za ovu godinu je odobrena kvota od 150 studenata, a Agencija je zaprimila prijave 286 studenata koji će biti testirani iz znanja njemačkog jezika.

– Dosadašnja iskustva studenata govore da su oni zadovoljni radom u Njemačkoj. To se najbolje vidi iz toga što jedan dio studenata koji je bio putem ovog programa u Njemačkoj, sada već svako ljeto ide i radi u Njemačkoj, a putem direktnih kontakata sa poslodavcem kod kojeg su već radili, pojašnjavaju iz Agencije.

Kako su naglasili, studenti najčešće dobijaju poslove u ugostiteljstvu pomoćni radnici u hotelima i odmaralištima, radnici u restoranima, a rjeđe se odnose na poslove u poljoprivredi.

Međutim, ne ide sve glatko. Naime, kako su istakli u Agenciji za rad i zapošljavanje, profesori često zakazuju ispitne termine za vrijeme ferija i zbog toga svake godine dosta studenata ne ode na rad u Njemačku.

– Drugi učestali problem jeste što nisu svi studenti spremni da rade u svim dijelovima Njemačke. Većinom svi žele na jug, gdje ili imaju rodbinu ili prijatelje, dok radne ponude dolaze iz svih dijelova Njemačke. Broj odobrenih radnih dozvola i broj prihvaćenih radnih ponuda to najbolje oslikava, kažu u Agenciji.

S druge strane, osim Agencije koja obezbjeđuje ferijalni rad bh. studentima u BiH djeluje i IAESTE BiH LC Sarajevo – Udruženje za međunarodnu razmjenu studenata koje funkcioniše na principu reciprociteta,  tako da je broj praksi koje pružaju bh. studentima jednak broju praksi koje prikupe za strane studente.

Spremnost bh. kompanija

– Saradnja sa kompanijama u BiH nije jednostavna, što je i razumljivo jer nemaju mnogo iskustva u ovakvom vidu saradnje. Često imamo problema da ne dobijemo uopšte priliku da izložimo naš rad kompanijama, međutim, ukoliko dobijemo tu priliku u većini slučajeva se kompanija odluči na saradnju, kazao je za Oslobođenje Zlatan Ajanović iz IAESTE-a BiH.

Prema njegovim riječima, u protekloj godini su sarađivali sa Internacionalnim univerzitetom u Sarajevu, Poljoprivredno-prehrambenim fakultetom UNSA, te kompanijama poput Prevent Sarajevo, Petrolinvest d.d, Comp-2000 d.o.o, Info Studio d.o.o, Rama-Glas d.o.o. i druge, koje su ponudile mjesta za 25 studenata iz inostranstva.

Ajanović je izrazio nadu da će se bh. kompanije i ove godine odazvati njihovom pozivu i obezbijediti obavljanje prakse inostranim studentima u BiH.

(oslobodjenje.ba)