A da studiraš u Irskoj? Mladi nakon faksa na sedmičnoj bazi zarađuju ‘masnu’ platu

Iako studenti većinom u Irsku odlaze pronaći posao nakon, možda je bolja opcija upisati fakultet u ovoj zemlji.


A woman holding money.
Ilustracija: Envato

Njemačka i Irska države su koje zasigurno ‘prednjače’ kao najčešći odabir mladih koji sele tražeći bolji život. Osim što je Irska omiljena destinacija zbog mentaliteta domaćina, ali i povoljnije situacije što se samog državnog uređenja tiče, čini se da bi mogla postati sve popularnija i među mladima koji planiraju upisati studij.

Prema zadnjim objavljenim studijima, očito se ondje isplati i studirati jer je plata nakon završavanja fakulteta iznimno dobra, prenosi Moj Faks.

Nova studija otkrila je neke brojke koje bi vas mogle iznenaditi. Izvješće Uprave za visoko obrazovanje pokazuje da novopečeni akademski građani pojedinih irskih fakulteta zarađuju najviše novca na irskim radnim mjestima, s istaknutim Univerzitetom u Dublinu koji se, po primanjima mladih, smjestilo na samom vrhu liste.

Sedmična zarada od 1400 KM

Studenti koji su diplomirali na dublinskom koledžu “Trinity” zarađuju najviše nakon svoje diplome, a prate ih diplomanti gradskog univerziteta “Dublin” i univerzittskog koledža “Dublin”. Studenti preddiplomskih studija na dublinskom koledžu “Trinity” u prosjeku zarade 744 eura sedmično unutar 4 godine nakon diplomiranja, a studenti DCU-a i UCD-a zarade 725 eura, odnosno 720 eura sedmično.

Prema studiji objavljenoj početkom ljeta, diplomanti regionalnih koledža zarađuju razmjerno manje od spomenutih diplomanata, a Letterkenny IT, IT Tralee i IT Sligo nalaze se na samom začelju po pitanju zarade nakon diplome.

Po pitanju tehnoloških usmjerenja i instituta, studenti dublinskog Tehnološkog instituta najviše zarađuju, u prosjeku 682 eura sedmično, unutar četiri godine nakon završetka studija, dok su Letterkenny IT (501 euro), IT Tralee (532 eura) i (554 eura) što predstavlja najniže brojke.

Jaz među plaćama se povećava s vremenom. Ranije je postojao jaz od kojih 257 eura između Trinity Collegea i Letterkenny IT-a unutra četiri godine nakon diplomiranja. Nakon osam godina, taj jaz raste i na nešto više od 400 eura između najviše sedmične zarade od 1017 eura na sedmičnoj bazi na UCD-u i Letterkennyja sa 615 eura sedmično.

Ovaj detaljni skup podataka donositeljima politika i institucijama pruža sveobuhvatno znanje o obrascima zarade na tržištu rada nakon diplomiranja te opisuje čimbenike koji utječu na izbor studenata i njihovu kasniju zaradu u ranoj fazi, rekao je predsjednik Uprave visokog obrazovanja dr. Alan Wall.

Također nadodaje da će ove brojke pomoći ustanovama i drugim dionicima u pružanju studentima odgovarajućih savjeta u karijeri i relevantnih informacija.