7 čudnih mjesta na svijetu koja se isplati posjetiti

S 2,5 kilometra zavojutaka, labirint Longleat najveći je na svijetu. I priroda oko njega je divna, ako ikad nađete izlaz...


ććććććććććććććććć

Izolirane kamene stijene, lutke na struni, atrakcije na dnu napuštenih rudnika. Ovih sedam neobičnih lokacija naprosto morate posjetiti, piše Punkufer.

1. La Isla de la Munecas, Meksiko

Ovaj otok ‘naseljava’ stotine osakaćenih, dekapitiranih lutaka koje vise s drveća na struni. Lutke su skupljali pustinjaci proteklih 50 godina da umire duh djevojčice koja se utopila u kanalima.

2. Labirint Longleat , Engleska

S 2,5 kilometra zavojutaka, ovaj labirint od živice najveći je na svijetu. I priroda oko njega je divna, ako ikad nađete izlaz.

3. Usamljeni dvorac, Saudijska Arabija

Ako želite istražiti neobične prirodne tvorevine Bliskog istoka, Qasr al-Farid ili Usamljeni dvorac idealno je mjesto. Ovaj dvorac zapravo je grobnica iz 1. stoljeća, izgrađena u velikoj, izoliranoj stijeni.

4. Svaldbarski trezor sjemena, Norveška

U slučaju svjetskog poljoprivrednog kolapsa, sva nada leži u ovom trezoru na Svalbardu. Ova utvrda uklopljena je u ledeni norveški arhipelag. Da bi do njega došli, morate preći Arktički ocean.

5. La Specola, Italija

Ako ste se ikada pitali kako izgleda unutrašnjost vašeg tijela, posjetite ovaj zanimljivi muzej koji datira iz 19. stoljeća, a ima izložene vrlo detaljne modele ljudske anatomije…

6. Otok Khizi, Rusija

Na otoku usred jezera, u Rusiji, na teritoriju koji je nekad pripadao Finskoj, još uvijek postoje ove šarmantne pravoslavne drvene crkvice.

7. Salina Turda, Rumunjska

Nadrealna atrakcija smještena je na dnu ogromnog rudnika soli, a izgleda kao da je izašao iz futurističke zemlje čudesa.

(STUDOMAT.ba)