130. rođendan Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine danas, 1. februara, bogatim programom svečano će obilježiti 130 godina postojanja i djelovanja ove značajne institucije.


zemaljski muzej sarajevo bih

Od kada je odlukom tadašnje Zemaljske vlade Muzej osnovan kao samostalna državna ustanova, a zatim 1. februara 1888. godine i zvanično otvorio svoja vrata, razvijao se do statusa najvažnije savremene naučno-obrazovne i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini. Iako se posljednjih godina suočava sa izuzetno velikim izazovima, uposleni Zemaljskog muzeja BiH opredijeljeni su da održe i unaprijede tradiciju koju uspješno baštini već 130 godina.

zga 0001a 0
Crtež Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine (Izvor: zemaljskimuzej.ba)

Danas će posjetioci, između ostalog, moći prisustvovati otvaranju obnovljene izložbene sale na Odjeljenju za prirodne nauke, predavanjima: Neolitička revolucija i prvi poljodjelci (predavač: dr. sc. Jacqueline Balen, Arheološki muzej u Zagrebu), O nastanku Albuma narodnih nošnji u BiH (predavači: Ernis Šljivo i Samir Avdić, kustosi ZMBiH) , Arheologija u stvarnosti i arheologija na filmu (predavač: dr. sc. Jacqueline Balen, Arheološki muzej u Zagrebu), te otvaranje izložbe „Sarajevski fragmenti safavidskih tepiha iz 17. stoljeća“ autorice Marice Filipović, muzejske savjetnice ZMBiH.

Program obilježavanja godišnjice Zemaljskog muzeja trajat će od 10.00 do 23.00 sata, uz besplatan ulaz.

(Nikola Kandić / STUDOMAT.ba)