10 navika uspješnih studenata za lakši semestar

Bez obzira što ne možemo fizički biti prisutni na predavanjima, to ne znači da ovo nije prilika da se još više posvetimo dobrim ocjenama i uspostavljanju radnih navika. Donosimo vam 10 savjeta za uspješno studiranje.


students woman studying online browsing e learning concept

Organizujte se. Izrada plana za ono što ćete učitii kada ćete to raditi će osigurati da uvijek budete korak ispred rokova.

Ne obavljajte više zadataka odjednom. Istraživanja su pokazala da je multitasking nemoguć i samo ćete polovično odraditi više stvari. Posvetite se jednom zadatku i obavite ga do kraja.

 Rabijte zadatke na manje dijelove. U samom startu sjedenje i štrebanje ne zvuči tako zabavno, a maratonski prelazak preko gomile poglavlja pogotovo to nije. Učite redovnije, kraće, efikasnije, i nagradite se čak i kada postignete mali uspjeh.

Spavajte redovno. Ne podcjenjujte važnost tih osam sati svake večeri! Ako se dobro odmorite, izoštrit ćete fokus i poboljšati memoriju.

Odredite tempo. Da li bolje funkcionišete odmah nakon što ste završili predavanje ili nakon što ste pojeli večeru? Jeste li produktivniji kada učite po 90 minuta ili vam više odgovara pomodoro tehnika? Svačiji tempo je drugačiji i pronalazak vlastitog jeste ključno za uspješno polaganje ispita.

college girl female student studying at night

Bilježite. Pisanje bilješki ne samo da će vas više angažirati tokom nastave, već će vam pomoći i da suzite ono što trebate učiti kada se ispit polahko približava. Puno je lakše čitati bilješke nego čitati čitav udžbenik!

Učite. Ovo bi vam se moglo činiti očitim, ali jeste li znali da postoje ispravni i pogrešni načini učenja? Pređite preko materijala nekoliko dana prije ispita, dio po dio i obrađujte ga na drugačije načine (na primjer, jedan dan napišite kartice koje će vam pomoći pri pamćenju informacija, a drugi dan radite vježbe).

Upravljajte svojim radnim prostorom. Pronađite mjesto za učenje i uredite ga tako da povećava vašu produktivnost. Držite elektroniku što dalje i postavite sebi pravilo da nema korištenja mobitela dok sjedite tu. Bilo da se radi o vašoj lokalnoj biblioteci ili samo o radnom stolu u vašoj spavaćoj sobi, odvojite prostor za rad koje će biti određeno isključivo za učenje.

Beautiful brunette studying on laptop

Organizujte grupe za učenje. Sjedenje s grupom ljudi koji uče iste stvari kao i vi odličan je način da razjasnite sve ono što vam je nejasno. Možete se međusobno ispitivati, razmjenjivati bilješke i osigurati da su svi spremni. Napokon, podučavanje nekoga drugog najbolji je način učenja.

Postavljajte pitanja. Na fakultetu ste ste da biste učili, zato se ne bojte raditi upravo to! Traženje pomoći – od profesora ili vaših prijatelja – siguran je način da provjerite jeste li zaista razumjeli gradivo.