1.500 mladih školske klupe zamijenilo kancelarijama

Sedmi socijalni dan Projekta "Volontiraj-kreditiraj" upriličen je danas u Sarajevu. Ukupno 1.500 učenika koji dolaze iz 139 bh. srednjih škola iz 58 gradova ove godine učestvuje u ovom projektu, a u njegovu implementaciju uključeno je više od 1.300 poslodavaca.


Sedmi socijalni dan Projekta “Volontiraj-kreditiraj” upriličen je danas u Sarajevu. Ukupno 1.500 učenika koji dolaze iz 139 bh. srednjih škola iz 58 gradova ove godine učestvuje u ovom projektu, a u njegovu implementaciju uključeno je više od 1.300 poslodavaca.

Advertisements

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić izjavio je da je ministarstvo i ove godine vodeći sponzor projekta te drugi put zaredom Top poslodavac Socijalnog dana, prenosi portal Klix.ba.

– U saradnji s partnerskim odgojno-obrazovnim institucijama danas ćemo na jedan dan zaposliti 80 srednjoškolaca, naglasio je Mašić.

Dodao je da je ovo rijetka prilika u kojoj se mladim ljudima iz cijele BiH pruža prilika da steknu radno iskustvo.

– Ovo je dvosmjerna komunikacija u kojoj uče i poslodavci i učenici. Ovo je inkluzivni projekt koji se odvija na području cijele BiH u oba entiteta, zaključio je Mašić.

Srednjoškolka Ilma Viteškić koja dolazi iz Treće gimnazije iz Sarajeva danas će raditi kao novinar u “Oslobođenju”.

Advertisements

– Ovo je moje prvo radno iskustvo i očekujem nešto da naučim. Razmišljala sam da se bavim novinarstvom, ali to nije konačna odluka, naglasila je.

Organizator projekta je Udruženje “Infohouse”, a ove godine glavni partner je Nadbiskupski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Predstavnik Nadbiskupskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II velečasni Šime Marišić kazao je da su volonteri budućnost BiH te da su mladi spremni napredovati i rasti.

– Ovo je moja osobna radost i moje osobno ohrabrenje da radim s mladim ljudima, naglasio je Marišić te učenicima zaželio sretan prvi radni dan.

(FENA/Klix.ba)