Sumnjivi oglasi preplavili tržište rada u BiH

Teška socio-ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini natjerala je mnoge ljude da se trbuhom za kruhom javljaju na različite oglase za posao.


Foto: Klix
Foto: Klix

Oni koji se bave trgovinom ljudima, iskoristili su ovaj momenat da ponude veliki broj oglasa sumnjivog karaktera. Najviše su ciljane mlade djevojke kojima se u Njemačkoj, Austriji ili Sloveniji nude poslovi njegovateljica, dadilja, kuharica, konobarica. Iza ovoga kriju se prevaranti s opakim namjerama, upozoravaju iz Udruženja “Novi put“ iz Mostara.

Kako je za portal Faktor.ba izjavila glasnogovornica Udruženja „Novi put“ Edisa Demić, detaljno su istražili oglase, s obzirom na činjenicu da su naši građani imali loših iskustava ranije sa „primamljivim“ oglasima za posao.

– Zvali smo na ove oglase, uglavnom niko se ne javlja, a nakon nekoliko dana broj se promijeni ili ugasi. U Mostaru se pojavio veliki broj oglasa, gdje se traže mlađe žene, nudi se besplatan prijevoz i smještaj, a na nekim oglasima ide se toliko daleko da se nudi i posao „escort dame“, kazala je Demić.

Oduzeti dokumenti

Spomenula je da su neke djevojke odlučile progovoriti o svojim lošim iskustvima.

– Prošle godine imali smo slučaj djevojke koja je preko ovih oglasa otišla na rad u Austriju. Njoj je ponuđen posao njegovateljice, da bi na kraju morala pružati seksualne usluge. Njoj je bilo ograničeno kretanje i oduzeti svi dokumenti po ulasku u Austriju. Slučaj je prijavljen policiji, navela je Demić.

Iz Udruženja upozoravaju građane da se ne javljaju na ovakve oglase, gdje se navodi samo broj telefona, bez mnogo dodatnih informacija o firmi, te da ove oglase odmah prijave policiji.

(Faktor.ba)