Znate li šta je nezaštićeni spolni odnos?

Nezaštićeni spolni odnos je spolni odnos tokom kojeg se kontracepcija nije koristila ili nije bila uspješna.


62636558 l

Spolni odnos je nezaštićen ako:

  • nije prekinut na vrijeme odnosno nije prekinut prije izbacivanja sperme iz uda (penisa) muškarca u vaginu (rodnicu) žene,
  • se kondom oštetio, skliznuo (spao) ili uopšte nije korišten,
  • kontracepcijska pilula nije uzeta na vrijeme, pravim rasporedom ili uopšte nije uzeta,
  • se uložak unutar materice (spirala) pomaknuo ili skroz izbacio tokom ili prije spolnog odnosa,
  • je dijafragma u rodnici pukla, promijenila položaj ili se nije koristila na pravi način.

Nezaštićeni spolni odnosi nisu rijetki. Nakon takvog odnosa možete biti u riziku od neplanirane trudnoće i infekcije spolno prenosivim bolestima.

Ako sumnjate da ste imali nezaštićen spolni odnos i možda se zarazili spolno prenosivom bolešću obavezno posjetite ljekara ili drugog zdravstvenog radnika.

Neplaniranu trudnoću nakon nezaštićenog spolnog odnosa možete izbjeći uzimanjem tablete za hitnu kontracepciju („pilula za dan poslije“). Tableta za hitnu kontracepciju djeluje tako što odgađa ovulaciju i na taj način sprječava kontakt jajne ćelije i spermatozoida. Tabletu treba uzeti što prije nakon nezaštićenog spolnog odnosa kako bi se preduhitrila ovulacija. Što duže odgađate uzimanje tablete, rizik da će se ovulacija dogoditi se povećava, a nakon što se ovulacija dogodi tableta neće djelovati.

Imajte na umu da vas spolno odgovorno ponašanje štiti od posljedica nezaštićenih spolnih odnosa. Ako vam se nezaštićeni spolni odnos dogodi, zapamtite da vas jedino upotreba kondoma može zaštititi od infekcije spolno prenosivim bolestima, a tablete za hitnu kontracepciju od neplanirane trudnoće.

Saznajte više na: www.danposlije.ba, www.ellaone.ba , www.instagram.com/ellaonebh/, https://www.facebook.com/ellaOnehitnakontracepcija/, www.pinterest.com/danposlije/

2017 02 Arenda Gif web

(STUDOMAT.ba)