Život u 2020. godini kroz ‘oči’ 10 najboljih dokumentarnih filmova

Ovih je 10 naslova prikazalo svijet na različite načine. Od političara kojima su važna dobra djela i dobrobit zajednice, do kampa za tinejdžere i zanimanja za moralnost društva. Dok su jedni prikazivali zabavu i pozitivan pogled na život, drugi su duboko proučavali socijalna pitanja i moralne vrijednosti. Jedno je sigurno – svi su bili nepredvidivi i navode na razmišljanje.


documentary 1614502089

Stvarnost u prošloj godini više se činila kao dio znanstvene fantastike nego pravog života. Svijet je živio na različite načine – često kao u filmu. Zato ne čudi kako su brojni dokumentarni filmovi privukli pažnju, što kritičara, što ‘obične’ publike.

The Painter and the Thief

Sve započinje zločinom. Češka umjetnica Barbora Kysilkova izlaže svoja djela u galeriji u Oslu kada joj ukradu dvije slike. Kasnije se suočava s jednim od lopova, Karlom Bertil-Nordlandom, koji kaže da ih je ukrao “jer su bile lijepe”. Kysilkova ga pita može li ga naslikati, a njih dvoje se ubrzo nađu neočekivano upleteni u živote jedno drugoga. Kroz pogled na umjetnost iscjeliteljstva i iscjeliteljsku snagu umjetnosti, dokumentarni film Benjamina Reea, na kraju zalazi u prošlost oba lika i na površinu donosi živote pune boli, trauma, dobrih i loših odluka.

The Truffle Hunters

Neki od njih to rade od kraja 80-ih; drugi su počeli prije nešto manje od 10 godina. Svi lovci i njihovi psi posvetili su život istraživanju dubokih šuma, u potrazi za najrjeđim bijelim tartufima Alba. Jednom kad ih pronađu prodaju ove rijetke delikatese trgovcima i ugostiteljima koji za njih nude velike iznose. Gregoryj Kershaw i Michael Dweck donose zanimljiv pogled na ponekad natjecateljski, uvijek nervozni svijet lovaca i sakupljača ukusne i rijetke namirnice.

Gunda
Ruski filmaš Victor Kossakovsky, u hvaljenom epu Aquarela podsjetio nas je na krhkost ljudskog postojanja na zemlji, a u Gundi nas podsjeća da planet dijelimo s milijardama drugih životinja. Kroz susrete s majkom svinjom (istoimena Gunda), dvjema domišljatim kravama i jednonogom kokoši koja prikazuje snalažljivost peradi, Kossakovsky preispituje našu moralnost i podsjeća nas na urođenu vrijednost života.

City Hall

Poput gotovo svih djela Fredericka Wisemana, 90-godišnjeg filmaša, ovo je dugačak i težak pogled na unutarnji život institucije, kao i na grad kojem služi: branitelje, dobrostojeće, socijalno obespravljene, plave krvi, radnike s plavim ovratnicima, gradske četvrti, profesore na fakultetu iz Ivory-Towera. ‘Vijećnica’ je istraživanje civilnog društva i općeg dobra. Sunčan je dan u Bostonu, u blizini Vijećnice je malo ljudi, ali uskoro će ih se skupiti na stotine. Wiseman se više puta vraća u zgradu, a zanima ga njegova društvena struktura i funkcija, kako stvari funkcioniraju iznutra i izvana (kako ne rade) i kako ovaj često ismijani komad betona oživljava u mnoštvu ljudskih interakcija. To je ep o građanskom diskursu – mural svakodnevnog života koji je toliko bogat detaljima da se čak i njegovo produženo vrijeme čini prekratkim (traje 4 sata i 23 minute).