Život u 2020. godini kroz ‘oči’ 10 najboljih dokumentarnih filmova

Ovih je 10 naslova prikazalo svijet na različite načine. Od političara kojima su važna dobra djela i dobrobit zajednice, do kampa za tinejdžere i zanimanja za moralnost društva. Dok su jedni prikazivali zabavu i pozitivan pogled na život, drugi su duboko proučavali socijalna pitanja i moralne vrijednosti. Jedno je sigurno – svi su bili nepredvidivi i navode na razmišljanje.


Stvarnost u prošloj godini više se činila kao dio znanstvene fantastike nego pravog života. Svijet je živio na različite načine – često kao u filmu. Zato ne čudi kako su brojni dokumentarni filmovi privukli pažnju, što kritičara, što ‘obične’ publike.

Advertisements

The Painter and the Thief

Advertisements

Sve započinje zločinom. Češka umjetnica Barbora Kysilkova izlaže svoja djela u galeriji u Oslu kada joj ukradu dvije slike. Kasnije se suočava s jednim od lopova, Karlom Bertil-Nordlandom, koji kaže da ih je ukrao “jer su bile lijepe”. Kysilkova ga pita može li ga naslikati, a njih dvoje se ubrzo nađu neočekivano upleteni u živote jedno drugoga. Kroz pogled na umjetnost iscjeliteljstva i iscjeliteljsku snagu umjetnosti, dokumentarni film Benjamina Reea, na kraju zalazi u prošlost oba lika i na površinu donosi živote pune boli, trauma, dobrih i loših odluka.

The Truffle Hunters

Neki od njih to rade od kraja 80-ih; drugi su počeli prije nešto manje od 10 godina. Svi lovci i njihovi psi posvetili su život istraživanju dubokih šuma, u potrazi za najrjeđim bijelim tartufima Alba. Jednom kad ih pronađu prodaju ove rijetke delikatese trgovcima i ugostiteljima koji za njih nude velike iznose. Gregoryj Kershaw i Michael Dweck donose zanimljiv pogled na ponekad natjecateljski, uvijek nervozni svijet lovaca i sakupljača ukusne i rijetke namirnice.

Gunda
Ruski filmaš Victor Kossakovsky, u hvaljenom epu Aquarela podsjetio nas je na krhkost ljudskog postojanja na zemlji, a u Gundi nas podsjeća da planet dijelimo s milijardama drugih životinja. Kroz susrete s majkom svinjom (istoimena Gunda), dvjema domišljatim kravama i jednonogom kokoši koja prikazuje snalažljivost peradi, Kossakovsky preispituje našu moralnost i podsjeća nas na urođenu vrijednost života.

City Hall

Poput gotovo svih djela Fredericka Wisemana, 90-godišnjeg filmaša, ovo je dugačak i težak pogled na unutarnji život institucije, kao i na grad kojem služi: branitelje, dobrostojeće, socijalno obespravljene, plave krvi, radnike s plavim ovratnicima, gradske četvrti, profesore na fakultetu iz Ivory-Towera. ‘Vijećnica’ je istraživanje civilnog društva i općeg dobra. Sunčan je dan u Bostonu, u blizini Vijećnice je malo ljudi, ali uskoro će ih se skupiti na stotine. Wiseman se više puta vraća u zgradu, a zanima ga njegova društvena struktura i funkcija, kako stvari funkcioniraju iznutra i izvana (kako ne rade) i kako ovaj često ismijani komad betona oživljava u mnoštvu ljudskih interakcija. To je ep o građanskom diskursu – mural svakodnevnog života koji je toliko bogat detaljima da se čak i njegovo produženo vrijeme čini prekratkim (traje 4 sata i 23 minute).

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!