Zenički studenti mašinstva uz 3D printere rade na inovaciji proteza

Nakon što su sa 1300 zaštitnih vizira pomogli u borbi protiv pandemije koronavirusa, studenti zeničkog fakulteta, na čelu sa mladim diplomcem Ahmedom Mujkanovićem rade na poboljšanju kvalitete života ratnih vojnih invalida u BiH.


zenicki studenti proteze1

Život s protezom umjesto noge je težak. Iako funkcionalna i unikatno izrađena za svaku osobu koja je nosi, proteza zahtijeva konstantna unapređenja, a to je osobama sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini često mukotrpan, dug i skup proces, ali neophodan.

Ljudi su osjetljivi na sve. Ono kad pođe žuljati, gotovo je sa tom protezom, i to mi ne možemo objasniti nikome. Ona više ne može da se nosi, priča Zeničanin Zahid Bjeloglavić koji protetiku koristi već 26 godina otkad je u ratu ostao bez lijeve noge iznad koljena.

Iako se kalup za ležište, ili takozvani koš, izrađuje manualno i unikatno u ortopedskim radionicama, korisnicima proteza često treba dosta vremena i prilagodbe da bi imali idealno pomagalo koje će im olakšati kretanje. Stoga su konstantno u potrazi za inovacijama.

Upravo bi diplomski rad jednog zeničkog studenta mašinstva mogao pomoći.

Ahmed Mujkanović je ove sedmice diplomirao Inženjerski dizajn proizvoda na Mašinskom fakultetu u Zenici. Proteklog ljeta nije odmarao, jer je u iDEAlab-u, fakultetskoj naučno-istraživačkoj laboratoriji, radio na analizi nekoliko proteza tako što ih je snimao, optimizirao model i izradio pojedine dijelove, poput kalupa za ležište proteze. Radio je to uz pomoć 3D skenera i printera koji su mu omogućili veću preciznost i poboljšanje u izradi medicinskih pomagala nego je to moguće postići pri uobičajenom ručnom modeliranju.

Zenica Apsolvent Masinskog fakulteta u Zenici Ahmed Mujkanovic Copy

Inovacije do kojih dođu studenti mašinstva mogu da budu poticaj za unapređenje praksi i poboljšanje funkcionalnosti i konformiteta korištenja pomagala za posebne kategorije korisnika, a poštujući zakonske i norme struke, pojašnjava dekan Mašinskog fakulteta u Zenici, Fuad Hadžikadunić.

Od 2016. godine kada je oformljen, iDEAlab je bilo mjesto gdje je napravljeno više od 50 projekata, među kojima su značajni doprinosi u oblasti medicine. Posebno ističe njihov rad u protekla četiri mjeseca u izradi medicinske zaštitne opreme što je bila još jedna u nizu saradnji sa Medicinskim fakultetom u Zenici.

Iako 3D printeri nisu namijenjeni za masovnu proizvodnju, dva zenička fakulteta su u protekla četiri mjeseca proizvela i podijelila više od 1300 vizira.

Takvu inicijativu i napore u borbi protiv COVID-19, prepoznala je Ambasada Švedske u BiH i finansirala nabavku 3D printera, skenera i potrošnog materijala za mašinske fakultete u Sarajevu, Tuzli i Zenici i Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjoj Luci.

Ahmed Mujkanovic

Kada su u medijima čitali o tome šta sve studenti mašinstva mogu napraviti, predstavnici Organizacije ratnih vojnih invalida – amputiraca iz Zenice javili su se i, prisjeća se Bjeloglavić, pitali da li je moguće poboljšati njihove proteze. Iako će izrada kalupa za sada biti samo studentski eksperimenti, ovaj stopostotni invalid očekuje da vidi da je alternativa moguća i vjeruje da će to dugoročno doprinijeti poboljšanju u izradi proteza u ortopedskim radionicama.

Za Mujkanovića je to izazov i dio plana zbog kojeg trenutno ne planira da prihvati poslovnu ponudu u Njemačkoj, što je u posljednjih nekoliko godina učinilo na stotine hiljada građana BiH. Zajedno sa kolegama, budućim inžinjerima mašinstva, zaokupljen je smišljanjem novih načina na koji mogu koristiti opremu za 3D modeliranje a lično bi u budućnosti želio pokrenuti vlastiti posao, piše Green Economic Development Project.