Da li ste znali: Kako je Google dobio ime?

Znate li kako je Google dobio ime?


google 1604139087

Google je američka multinacionalna korporacija specijalizirana za mrežne usluge i proizvode. Iako riječ Google sama po sebi na početku nije značila ništa, iza nje se krije vrlo ozbiljna priča.

Tvorci Google pretraživača Larry Page i Sergey Brin još 1996. godine (dvije godine prije pokretanja Googlea) radili su na imenu svog projekta i nazvali ga „BackRub“.

Naravno, nisu bili zadovoljni i okrenuli su se imenu Google. Google je nepravilno izgovorena riječ Googol, pa je ime najpoznatijeg pretraživača na svijetu izvedeno iz Googola. Ipak, Page i Brin bili su primorani promjeniti Googol pojam, jer je ta domena na internetu već bila zauzeta i nakon nekoliko kombinacija Google im se učinio najprivlačnijim, piše x-ica.com.

Googol je matematički naziv za broj jedan, iza kojeg stoji niz od 100 nula.

Riječ Googol bila je kao stvorena za Larryja i Sergeya, jer je savršeno preslikavala značenje njihovog internet pretraživača – sortiranje i pronalaženje velikog broja informacija, činjenica, stranica, slika, fajlova, brojeva i drugih sadržaja dostupnih na mreži.

Pojam Googol prvi je upotrebio američki matematičar Edward Kasner 1938. godine.

U ovom videu pogledajte bivšu direktoricu kompanije Google, a onda i Yahoo, Marissu Mayer, kako je objasnila nastanak riječi Google. U vrijeme snimanja ovog videa Marissa je bila jedan od Googleovih najvažnijih zaposlenika.