Zdravom prehranom do boljeg pamćenja

Znate li o kojim je namirnicama riječ?


orasi 2 582ae104a1e86

Brojna znanstvena istraživanja su pokazala da neke vrste namirnica pospješuju pamćenje i pozitivno utječu na mozak. Zdrava i uravnotežena prehrana važna je i za mozak: potiče funkcionalnost moždanih stanica i sposobnost koncentracije. Ona može usporiti starenje mozga, utječe na motivaciju i mogućnost nošenja sa stresom. Kako biste na vrijeme(prije ispitnih rokova) počeli ove namirnice uvoditi u svoju prehranu, u nastavku pročitajte o kojima je riječ.

Riba se često naziva hranom za mozak. Omega 3 masne kiseline, koje su neophodne za razvoj i funkcioniranje mozga, među glavnim su sastojcima. Preporučuje se jesti ju dva puta tjedno iako se, priznat ćete – rijetko koji student toga pridržava, ali se možda to i promijeni nakon saznanja o učinkovitosti ribe na mozak. Prema istraživanjima, losos, sardine i plava riba povećavaju budnost i utječu na jačanje koncentracije.

Orah nalikuje na mozak i povezuje ga se s genijalcima. U Americi je dokazano da šaka oraha dnevno poboljšava pamćenje i uspješno utječe na rješavanje kognitivnih testova.

Tamna čokolada s visokim postotkom kakaa poboljšava cirkulaciju u mozgu, govor i kognitivne funkcije.

Fruktoza iz voća fantastičan je izvor energije koji je potreban za fizički i intelektualni rad, stoga se redovitim unosom voća mozgu i organizmu omogućuje mnoštvo energije. Banane, naranče i avokado prednjače kada je riječ o sastojcima korisnim za mozak.

Kofein je, svima nam je poznato, izvrstan u razbuđivanju i koncentraciji. No, njegov unos, kao i unos rafiniranog šećera potrebno je ograničiti jer je njihov učinak kratkotrajan – oni ne pospješuju mentalnu snagui inteligenciju.

Borovnica pomaže pri zaštiti mozga i smanjuje rizik od oboljenja bolesti koje su povezane sa starenjem. Kapacitet memorije i motoričkih sposobnosti povećani su nakon uzimanja ove namirnice.

Cjelovite žitarice, voće, povrće i orašasti plodovi najbolja su hrana u vrijeme velikih intelektualnih napora. Valja napomenuti da je za dobru koncentraciju važno jesti više manjih obroka (med, žitarice i voće) i nipošto preskakati doručak.

(Karla Gardavski / STUDOMAT.ba)