Zbog odbijanja učešća u programu Erasmus+ studenti organizuju (R)EVOLUCIJU+

Demokratski omladinski pokret pozvao je studente da 21. decembra izađu na ulice i iskažu svoj bunt zbog toga što Bosna i Hercegovina zbog političkih nesuglasica u zemlji neće učestvovati u programu Erasmus+.


Revolucija Plus

Demokratski omladinski pokret pozvao je studente da 21. decembra izađu na ulice i iskažu svoj bunt zbog toga što Bosna i Hercegovina zbog političkih nesuglasica u zemlji neće učestvovati u programu Erasmus+.

Studenti su istakli da oštro osuđuju neangažovanost bh. političara zbog kojih BiH neće učestvovati u programu Erasmus+, a čime je uskraćena uprilika mladima u cijeloj BiH da učestvuju i budu dio najvećeg edukativnog programa Evropske unije za čije svrhe je izdvojeno blizu 14,7 miljardi eura, prenosi portal Klix.ba.

– Ovaj program je jedinstvena prilika da mladi ljudi iz cijele BiH putuju i educiraju se širom Evrope te tako steknu znanja i vještine koje će im biti od velikog značaja u pogledu profesionalne orijentacije i pronalasku posla u BiH. Ovakav pristup još jednom pokazuje nezainteresiranost aktuelne vlasti za pitanja mladih i probleme mladih u cijeloj Bosni i Hercegovini, navedeno je u saopćenju.

Podsjetimo, da bi BiH učestvovala u Programu Erasmus+ bila je potrebna saglasnost svih 13 nadležnih ministarstava obrazovanja u BiH. Međurim, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nije dalo saglasnost za učešće BiH u ovom značajnom obrazovnom programu.

Studenti su zbog toga pokrenuli online peticiju tražeći da se omogući da BiH učestvuje u projektu, a namjeravaju je proslijediti Vijeću ministara BiH i Ministarstvu prosvjete i kulture RS-a.

– Peticiju ćemo naknadno poslati i OHR-u čije ćemo zvaničnike pozvati da hitno riješe ovo krucijalno pitanje za budućnost mladih u BiH, istakli su studenti.

– Ukoliko naša nastojanja i rad ne budu urodili plodom, pozivamo mlade ljude širom BiH da se pridruže grupi studenata koji će 21. decembra u 11:00 sati organizirati demonstracije pod nazivom (R)evolucija+ u svim većim gradovima Bosne i Hercegovine, ali isto tako da se sami organiziraju kako bi stvorili pritisak na aktuelnu vlast i tražili bolje uslove obrazovanja i priključenje BiH Programu Erasmus+, navedeno je u saopćenju.

[box type=”shadow”]Facebook event: Mladi na ulice – (R)EVOLUCIJA+[/box]

(Klix.ba)