Završen projekat “Memory Walk Sarajevo & Istočno Sarajevo”

Projekat "Memory Walk Sarajevo & Istočno Sarajevo" je zvanično završen sa projekcijom kratkih filmova koje su snimili učesnici projekta. Projekcije su održane 17. avgusta u kinu Kriterion u Sarajevu.


projekat put kroz istoriju

Projekat “Memory Walk Sarajevo & Istočno Sarajevo” je zvanično završen sa projekcijom kratkih filmova koje su snimili učesnici projekta. Projekcije su održane 17. avgusta u kinu Kriterion u Sarajevu.

Advertisements

Piše: Marko Matović

Završen projekat "Memory Walk Sarajevo & Istočno Sarajevo"
Završen projekat “Memory Walk Sarajevo & Istočno Sarajevo”

Memory Walk Sarajevo & Istočno Sarajevo projekat u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine (YIHR BH), Anna Frank kuće iz Holandije i Humanity in Action trajao je od 12. do 17. avgusta 2013. godine.

Projekat je imao za cilj pružiti mladima iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva priliku da se pobliže upoznaju sa spomenicima u ovim gradovima, te da uvide ustvari kako se danas građani Bosne i Hercegovine odnose prema tom kulturnom i istorijskom naslijeđu.

Dvanaest učesnika je imalo priliku, tokom pet dana koliko je projekat trajao, vidjeti i dobiti veliki broj informacija o desetak spomenika u Sarajevu, na Vracama i na Palama. Učesnici su obilazili spomenike kao što su Memorijalni park Vraca, spomenik Vladimira Perića – Valtera, spomenik Srđana Kneževića, obišli su mjesta na kojem su obilježena “Sarajevske crvene ruže” i mnoge druge spomenike i biste podignute u čast onih koji su dali svoje živote u Drugom svjetskom ratu i u ovom posljednjem ratu od 1992. do 1995. godine.

Nakon boljeg proučavanja tih spomenika, učesnici su imali zadatak snimiti jedan kratki film o spomenicima po izboru. Podijeljeni su u grupe od po četiri člana, tako da su snimljena tri kratka filma, i to o “Sarajevskim crvenim ružama”, narodnom heroju Milanu Simoviću i Memorijalnom parku Vraca.

Advertisements

Nakon napornog rada i završenog posla, učesnici su prisustvovali i Sarajevo film festivalu, na kojem su imali priliku pogledati film “Epizoda u životu berača željeza” reditelja Danisa Tanovića.

Sala kina Kriterion je tokom projekcija bila popunjena do zadnjeg mjesta. Tokom projekcija svim prisutnim su se obratile glavne koordinatorice projekta Laura Boerhout, Lamija Landžo i Nina Šeremet. Zahvalile su se svim prisutnim na dolasku, te su izrazile želju i nadu da će učesnici, a i svi ostali, početi malo više obraćati pažnju na istorijsko nasljeđe, te da ovako veličanstveni spomenici i simboli neće pasti u zaborav.

Publici su se obratili i učesnici projekta i izrazili svoju zahvalnost na podršci koja im je pružena i svoja nadanja kako će ovaj njihov trud i zalaganje barem malo doprijeti do ljudi, te da je ovo još samo jedan korak u prevazilaženju razlika koje pravimo sami među sobom.

Filmovi su propraćeni uz ovacije publike. Nakon projekcije održana je kratka panel-diskusija u kojoj su učestvovali stručnjaci iz područja istorije i arhitekture.

Ovo je samo još jedan u nizu projekata “Memory walk” koji se održavaju po Evropi. Naredni bi trebao biti u proljeće iduće godine u Minhenu u Njemačkoj i biće otvoren i za nekoliko učesnika iz Bosne i Hercegovine. Filmovi će uskoro biti dostupni i na Youtubeu za sve one koji ih žele pogledati.

(STUDOMAT.ba)