Zavirite u čarobni svijet Muzeja minijaturnih knjiga, prvi i jedini na svijetu

U kategoriju minijaturnih knjiga ulaze samo djela manja od 7,5 centimetara


Foto. Agencije/ avaz.ba

Muzej minijaturnih knjiga u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, prvi i jedini na svijetu ušao je i u Ginisovu knjigu rekorda kao “najveća kolekcija minijaturnih knjiga na svijetu”.

Kolekcija je izložena je u Muzeju minijaturnih knjiga u Starom gradu u Bakuu, koji je od 2000. godine na UNESCO Listi svjetske baštine, prenosi avaz.ba.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Osnivač Muzeja i strastvena kolekcionarka minijaturnih knjiga Zarife Salahova je rekla da te rijetke primjerke sakuplja već tri decenije i da njena kolekcija danas broji 5.600 knjiga, a da je do ideje da kolekciju muzeja prijavi za Ginisovu knjigu rekorda došla kada je saznala za informaciju da je svoje mjesto u popularnoj publikaciji našla i “osoba sa najdužim noktima”.

873x400 1
U Muzeju je izložena i najmanja knjiga na svijetu! Foto: Agencije/ avaz.ba

U kategoriju minijaturnih knjiga ulaze samo djela manja od 7,5 centimetara, a Salahova ih u svojoj kolekciji ima ukupno 2.913, od kojih je 2.600 mikroknjiga koje se mogu čitati isključivo uz pomoć specijalnih povećala.

Muzej je postao jedno od nezaobilaznih turističkih mjesta u Starom gradu u Bakuu sa minijaturnim izdanjima knjiga štampanim u različitim periodima u 71. zemlji svijeta.

U Muzeju je izložena i najmanja knjiga na svijetu, “Cvjetovi četiri godišnja doba” (Shiki no Kusabana), najveće japanske izdavačke kuće Toppan Printing. Ovo djelo sadrži 21 stranicu, a štampano je u dimenzijama 0,75×0,75 milimetara i moguće ga je čitati samo uz pomoć mikroskopa.