Zašto svaki student treba imati LinkedIn?

Mnogo je zabuna vezanih za LinkedIn. Neki ga vide kao društvenu mrežu, poput Facebooka, dok ga drugi vide kao ploču za posao. Obje su pretpostavke u određenoj mjeri tačne, ali za razliku od Facebooka, LinkedIn je više usmjeren profesionalcima i daje vam mnogo više od samo prilike za traženje posla.


linkedin 1631398244
Foto: Pixabay Images

Po našem mišljenju, LinkedIn je neprocjenjiv izvor za studente, ali kako bismo vas uvjerili, evo pet glavnih razloga zašto bi svaki student trebao biti na LinkedInu:

Možete izgraditi jaku mrežu profesionalnih kontakata

Napredovanje u bilo kojoj karijeri čini ono što poznajete koliko i ono što znate. Počnite povezivanje sa svojim kolegama i univerzitetskim predavačima, a zatim se razgranajte u industriju u kojoj želite raditi. Nikada ne znate kada će vam veza dobro doći i što je vaša mreža veća, veće su šanse da vas upute na posao.

Dobijanje obavještenja o poslovima

Iako LinkedIn nije samo za traženje posla, on je i dalje nevjerojatno koristan kada je u pitanju pronalaženje vaše sljedeće pozicije – što LinkedIn čini posebno korisnim za studente. Možete programirati LinkedIn da vam šalje upozorenja o poslovima za određene kompanije, industrije ili određene nazive poslova, tako da više nikada nećete propustiti sjajnu priliku.

Dozvolite kompanijama da vas pronađu

Ovih dana, kada se prijavite za posao, vaš potencijalni poslodavac će vas bez sumnje pretražiti. Studenti često dobivaju lošu reputaciju zbog prisutnosti na društvenim medijima, pa ako imate LinkedIn račun kao student, možete pokazati potpuno drugačiju (i profesionalniju!) Stranu sebe. Imanje LinkedIn računa omogućava kompanijama da vas lako pronađu i, što je najvažnije, da pronađu informacije koje želite da pronađu.

Pripremite se za intervjue

Intervjui uvijek izazivaju nervozu, ali ako imate račun na LinkedInu, možete provesti vlastito istraživanje o kompaniji i poslodavcu kako biste ušli u intervju osjećajući se što spremnije.

Lakše donesite odluku gdje biste željeli studirati

Pridružite se nekom od nadolazećih događaja kako biste saznali. Upoznajte univerzitete i poslovne škole iz cijelog svijeta.

Dokažite svoju predanost

Imati LinkedIn račun kao student dokazuje da ste posvećeni karijeri. Time što ste konkretni u sažetku i povezivanjem s ljudima na području na kojem biste željeli završiti, dokazujete da ulažete vrijeme i trud potreban za uspjeh u odabranoj karijeri.