Zašto studenti odlaze studirati u Beč?

Nerijetko možemo čuti da studenti odlaze na dodiplomske ili postdiplomske studije u Austriju, pretežno u Beč. No, zašto je to tako? Zašto studenti biraju baš ovaj grad?


vienna 1631792790

Donosimo vam samo neke od razloga zbog kojih se studenti odlučuju studirati u Beču.

Jeftine školarine u odnosu na ostatak Evrope

Države koje ne pripadaju EU ili EEZ (Evropskoj ekonomskoj zajednici), prema Student.com plaćaju oko 1400 KM po semestru, što je mnogo povoljnije u odnosu na druge države koje ne pružaju mogućnost nižih školarina za zemlje van EU i EZZ.

Velika populacija studenata

Beč je najveći univerzitetski grad na njemačkom govornom području i dom je velikom broju studenata. U 2015./16. godini u Beču je bilo gotovo 200 hiljada studenata. Kao rezultat toga, grad ima živopisnu studentsku atmosferu i dobro se brine za svoje studente.

Visok kvalitet života

Životni standard Beča privlači studente i stručnjake iz cijelog svijeta. Zapravo, već osam godina zaredom je na vrhu Mercerove ljestvice kvalitete života. Na ljestvici 2017. bio je ispred gradova poput Ciriha, Aucklanda, Münchena i Vancouvera.

Odličan studentski smještaj

Studenti raspolažu bogatim izborom kada je u pitanju studentski smještaj u Beču. Većina austrijskih univerziteta ne dodjeljuje automatski sobe za studente, pa ćete sami morati pronaći smještaj. Cijene privatnih studentskih stanova izvan kampusa kreću se od oko 490 eura mjesečno. Sve u svemu, sobe su na izvrsnim lokacijama, udobne su i dobro opremljene studentskim sadržajima.

Historija i arhitektura Beča

Od historijskih mostova i baroknih građevina do savremene arhitekture, Beč je savršen spoj starog i novog. U nekim dijelovima grada mješavina tradicije i modernosti prilično je upečatljiva.

Beč je dobio nadimak „Grad muzike“ i to iz dobrih razloga – Mozart i Beethoven samo su dva od najvećih historijskih kompozitora koji su živjeli u Beču. Ako ste ljubitelji klasične muzike, Beč je definitivno odlično mjesto za učenje.

Također, ukoliko studirate muzičku akademiju, Bečka filharmonija će vas sigurno privući baš u ovaj evropski grad.