Studentice UNZE Ajla i Sanina osvojile vrijedne nagrade na konkursu britanske ambasade

Studentice osvojile vrijedne nagrade, a tema diskusije je bila "Rodna ravnopravnost iz moje perspektive”.


Foto: Hayat
Foto: Hayat

Početkom marta 2021.godine, TPO Fondacija Sarajevo u saradnji s ambasadom Velike Britanije organizovala je online panel diskusiju s mladim ljudima iz cijele BiH na teme utjecaja medija na položaj mladih žena u BiH.

Panel diskusiji prisustvovalo je skoro 100 studentica i studenata sa Univerziteta u Tuzli, Univerziteta ,,Džemal Bijedić” Mostar, Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Banja Luci, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Internacionalnog Burch Univerziteta u Sarajevu, Internacionalnog Univerziteta Sarajevo i Univerziteta u Zenici. Predstavnici našeg Univerziteta su bili studenti i studentice Odsjeka za kulturalne studije, te s ponosom možemo reći da je njihovo učešće bilo vrlo zapaženo.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Prisustvovanjem pomenutoj diskusiji, studentice i studenti su dobili priliku da budu učesnici Konkursa za najbolji esej na temu ,,Rodna ravnopravnost iz moje perspektive”, pri čemu bi autori tri najbolja eseja dobiti vrijedne nagrade. Sredinom avgusta objavljeni su rezultati.

Studentica četvrte godine Odsjeka za kulturalne studije, Ajla Mrkaljević i studentica prve godine Odsjeka za kulturalne studije Sanina Memčić, bile su među nagrađenim učesnicima, te su kao nagradu osvojile Samsung A7 tablete.

U razgovoru Sanina Memčić je navela:

 – Smatram da je rodna ravnopravnost jedna od onih tema o kojoj se konstantno treba pričati, sve do trenutka kada ona zaista postane nešto što je prešlo sa riječi na djela. Savremeno društvo zahtijeva prilagođavanje na svakoj osnovi, i prihvatanje drugog i drugačijeg, a kako da to bude moguće ako nismo u stanju prihvatiti činjenicu da su žene jednako vrijedne kao i muškarci?

Njena kolegica Ajla Mrkaljević dodaje:

 – U posljednjih nekoliko godina, žene sve više podižu svoj glas i progovaraju o svojim iskustvima. Umrežavaju se i solidarišu se jedne s drugima u borbi za ravnopravnost i bolje uslove za sebe. Nailazeći na mnoge prepreke, one traže svoje mjesto i zahtijevaju da ih se poštuje – ne zbog toga što su lijepe ili društveno prihvatljive, nego zbog toga što su ljudi koji imaju osjećanja, misli, snove.

Rodne teme su važan segment kulturalnih studija pa tako sve studentice i studenti Odsjeka za kulturalne studije u Zenici imaju mogućnost upoznavanja sa nizom tema iz navedene oblasti. Sama činjenica da od tri nagrade dvije idu u ruke studentica Odsjeka za kulturalne studije najbolje svjedoči o kvalitetnom radu na Odsjeku za kulturalne studije.

Čestitamo našim studenticama i želimo im puno uspjeha u budućem radu, piše Hayat.