Zašto neki studenti nisu motivisani za učenje?

Nedostatak motivacije kod studenata često uzrokuje loše rezultate, padanje na ispitima pa čak i odustajanje od upisanog fakulteta. Postoji nekoliko razloga zašto studenti nisu motivisani.


54e1d24b4c57aa14ea898579ce203e7c1d22dfe05458754c742f7ed7 640 1
Pexels (CC0), Pixabay

I dok jedni studenti sve svoje ispite polažu u roku, drugima to isto baš i ne ide tako lako. To ne znači da su lijeni ili nedovoljno pametni, njima samo nedostaje dobra motivacija. No, zašto neki studenti nisu motivisani za učenje i time im je automatski mnogo teže na fakultetu?

Ako studenti na predavanjima nisu motivisani i uključeni u nastavu, neće popamtiti gradivo koje im prenose njihovi profesori ili, još gore, uopće neće sudjelovati. Sve to rezultira lošim ocjenama, padanjem na ispitima pa čak i odustajanjem od upisanog fakulteta. Postoji nekoliko razloga zašto studenti baš i nisu motivisani, prenosi x-ica.com.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

1. Ne mogu riješiti zadatak

Neki studenti jednostavno ne posjeduju osnovne vještine koje bi im bile potrebne da izvrše zadani zadatak. To ne znači da su nesposobni, glupi ili lijeni. Njima samo nedostaje pravo razumijevanje. Ako si i ti jedan od njih i jednostavno ti je preteško, zatraži pomoć profesora, kolega na faksu ili kreni na instrukcije.

2. Imaju previše obaveza

Ako studenti imaju neke druge prioritete kao što je studentski posao ili bavljenje profesionalnim sportom, lako je moguće da će zbog toga zapostavljati svoje fakultetske obaveze. U tom slučaju, trebali bi dobro razmisliti što im je najvažnije i tome se posvetiti. Teško će završiti fakultet ako imaju hrpu drugih obaveza koje im oduzimaju vrijeme i energiju.

Ako i ti imaš previše obaveza uz fakultet i studiranje, pokušaj si pomoći tako da napraviš detaljni raspored svojih obaveza – kvalitetno planiranje pomoći će ti da na pregledniji način upravljaš svojim vremenom.

3. Loš odnos s profesorima i kolegama

Zadaća svakog profesora jest poticati pozitivnu atmosferu među studentima, ali treba imati i korektan odnos sa svojim studentima. Mnogim se studentima kolegij zna zamjeriti ako su u lošem odnosu s profesorom.

Ako je ovo i tvoj slučaj, ima nade. Iako na to baš i ne možeš utjecati, itekako se možeš potruditi da se obzirno i pravedno ponašaš prema svojim profesorima. Samo ćeš tako pridobiti njihovu pažnju i zavrijediti poštovanje. Slična je stvar i kad je riječ o odnosu s kolegama. Oni ti ne moraju biti najbolji prijatelji, ali barem tokom predavanja pokušaj održati korektan odnos s njima.

4. Faks ih više ne zanima

Mnogi studenti tokom studija shvate da ih upisani fakultet više i ne zanima. Danas odustajanje od faksa nije ništa čudno. Iako diploma donosi mnoge beneficije, postoji mnoštvo uspješnih ljudi bez završenog fakulteta.

Čak i ako odustaneš od fakulteta, možeš pokušati s prekvalifikacijom ili pak prebacivanjem na drugi, tebi možda zanimljiviji fakultet. Prije donošenja ove velike odluke obavezno dobro razmisli.

(STUDOMAT.ba)