Zakon o visokom obrazovanju ne važi na Pravnom fakultetu u Sarajevu?

Kršenje zakona nerijetka je pojava na univerzitetima i fakultetima, a posljednji primjer dolazi nam sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.


Ispit iz predmeta “Osnovi prava Evropske unije” koji je prvobitno zakazan za 07. septembar 2017. godine, odgođen je za 14. septembar 2017. godine.

Advertisements

Međutim, prema ranije utvrđenom i objavljenom rasporedu održavanja ispita, istog dana se održava i ispit iz predmeta Međunarodno javno pravo I.

Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevu u članu 63. definiše sljedeće: “(5) Visokoškolska ustanova/organizaciona jedinica je obavezna organizovati i utvrditi termine polaganja ispita tako da student u istom danu može biti opterećen polaganjem najviše jednog ispita uz uvažavanje specifičnosti studijskih programa teoloških fakulteta.”

Prema Zakonu o visokom obrazovanju studenti u istom danu mogu biti opterećeni polaganjem najviše jednog ispita. Mijenjajući ispitne termine, predmetna profesorica je prekršila Zakon o visokom obrazovanju i studente opteretila polaganjem dva ispita u istom danu.

Mijenjanje ispitnih termina u vrijeme održavanja ispitnog roka ne samo da krši odredbe Zakona, već i dodatno otežava polaganje ispita i onemogućava studentima bilo kakvo planiranje svog vremena za učenje i pripremu ispita.

(STUDOMAT.ba)

 

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!