Zakon o visokom obrazovanju ne važi na Pravnom fakultetu u Sarajevu?

Kršenje zakona nerijetka je pojava na univerzitetima i fakultetima, a posljednji primjer dolazi nam sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.


osnovi prava eu

Ispit iz predmeta “Osnovi prava Evropske unije” koji je prvobitno zakazan za 07. septembar 2017. godine, odgođen je za 14. septembar 2017. godine.

obavjestenje

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Međutim, prema ranije utvrđenom i objavljenom rasporedu održavanja ispita, istog dana se održava i ispit iz predmeta Međunarodno javno pravo I.

Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevu u članu 63. definiše sljedeće: “(5) Visokoškolska ustanova/organizaciona jedinica je obavezna organizovati i utvrditi termine polaganja ispita tako da student u istom danu može biti opterećen polaganjem najviše jednog ispita uz uvažavanje specifičnosti studijskih programa teoloških fakulteta.”

Prema Zakonu o visokom obrazovanju studenti u istom danu mogu biti opterećeni polaganjem najviše jednog ispita. Mijenjajući ispitne termine, predmetna profesorica je prekršila Zakon o visokom obrazovanju i studente opteretila polaganjem dva ispita u istom danu.

Mijenjanje ispitnih termina u vrijeme održavanja ispitnog roka ne samo da krši odredbe Zakona, već i dodatno otežava polaganje ispita i onemogućava studentima bilo kakvo planiranje svog vremena za učenje i pripremu ispita.

(STUDOMAT.ba)