Zajedničkim snagama za pomoć uništenim i oštećenim bibliotekama u BiH

Knjižni fond nekoliko biblioteka u BiH znatno je uništen ili oštećen, a kako bi police ovih institucija ponovo bile ispunjene stranicama pisane riječi, pokrenute su brojne akcije koje obećavaju bolja vremena kako za biblioteke, tako i za zaposlene u njima.


Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine

Knjižni fond nekoliko biblioteka u BiH znatno je uništen ili oštećen, a kako bi police ovih institucija ponovo bile ispunjene stranicama pisane riječi, pokrenute su brojne akcije koje obećavaju bolja vremena kako za biblioteke, tako i za zaposlene u njima.

U poplavama koje su protekle sedmice zadesile BiH najviše su stradale biblioteke u Doboju, Šamcu, Bijeljini, Čelincu i Maglaju.

U saradnji sa Društvom bibliotekara RS, Narodna i univerzitetska biblioteka RS (NUB RS) u Banjaluci pokrenula je široku akciju prikupljanja knjiga za biblioteke u poplavljenim gradovima. Kutiju koja stoji u holu ove biblioteke građani svakodnevno pune knjigama, a prema riječima Ljiljane Petrović-Zečić, direktorice NUB RS, zahvaljujući dobrom odzivu građana već sada postoje dobre šanse da će knjižni fondovi biblioteka biti obnovljeni, prenose Nezavisne novine.

– Pored toga što građani svakodnevno donose knjige, takođe postoje i ponude za pomoć u informatičkoj djelatnosti. Najviše je stradala biblioteka u Doboju, gdje je uništeno 75 odsto fonda. Sve prostorije su bile zahvaćene vodom, pored velikog broja knjiga, u upotrebi nije više ni većina računara, niti skeneri, pojasnila je Petrović-Zečićeva.

Dodala je da su zahvaljujući zalaganju bibliotekara spasene zavičajna zbirka, kao i stare i rijekte knjige dobojske biblioteke.

Ona je istakla da je u biblioteci u Šamcu, koja je nedavno dobila nove prostorije, uništeno oko 65 odsto knjižnog fonda.

– Čišćenju ove biblioteke pristupilo se tek prije dva dana, jer je voda sve vrijeme bila unutra. Uništeni su i računari, štampači, ali i zavičajna zbirka i monografske publikacije, dodala je ona.

Biblioteka “Filip Višnjić” u Bijeljini je ostala bez 5.000 vrijednih naslova u suterenu, u koji je prodrla voda tokom poplava, dok je, što se tiče biblioteke u Čelincu, pod vodom bilo 3.000 publikacija od oko 24.000, koliko ih posjeduje.

– Nažalost, sve knjige koje su došle u dodir sa vodom moraju biti uništene, rekla je Petrović-Zečićeva.

Stojka Mijatović, predsjednik Društva bibliotekara RS, istakla je da će u saradnji sa ostalim bibliotekama na području BiH i Srbije učiniti sve da knjižni fond poplavljenih biblioteka bude obnovljen, ali i da se radnici vrate na svoja radna mjesta.

– Uništene su i neke školske biblioteke, a zahvaljujući saradnji sa bibliotekama iz Srbije, u Užicu prikupljaju lektiru za osnovnu i srednju školu. Takođe nastojaćemo da pomognemo i biblioteci u Maglaju, rekla je Mijatovićeva.

Sedamdeset odsto fundusa biblioteke u Maglaju nastradalo je u poplavama, a uništena je sva tehnička oprema. Zahvaljujući zaposlenima u istoj sačuvane su najvrednije knjige. U akciju pomoći bibliotekama uključili su se građani, bibliotekari iz cijele BiH, koji će pomoći finansijski, ali i tehnički, te u ljudskim resursima.

  • 75% knjižnog fonda uništeno u Doboju
  • 65% propalo u Šamcu
  • 5.000 broj naslova bez kojih je ostala biblioteka u Bijeljini

(nezavisne.com)