Zagonetka za zagrijavanje mozga: Kako je putnik prešao rijeku?

Ova mozgalica dovoljno je jednostavna da se riješi u pauzi za kafu, ali i dovoljno zanimljiva da će vam biti potrebno ubacivanje mozga u veću brzinu.


mozgaliva rijeka

Jednom davno, putnik je krenuo u putovanje kroz jedno kraljevstvo u nadi da će pronaći blago. Ljeto je upravo bilo završilo kad je naišao na kolibu u kojoj je živjela stara vještica. Bio je u hladnom kraju, te se bojao ostati vani. Umorni je putnik pitao može li mu pružiti utočište za noć.

Vještica je uputila gostu toplu dobrodošlicu nudeći mu hranu, piće i mjesto za spavanje. Sljedeće jutro, dok se putnik pripremao za nastavak putovanja, darivala ga je rekavši: “Doći će vrijeme kada ćeš naići na veliku i duboku rijeku koja neće imati mosta. Jedini način da je prijeđeš je da preplivaš ​​drugu obalu. Ovaj začarani plašt će ti pomoći – neće ti dopustiti da se utopiš!”.

Putnik je nastavio put. Prošlo je stotinu dana i noći prije nego što je naišao na rijeku na koju ga je vještica upozorila. Ali, na kraju – nije trebao staviti plašt da bi je prešao! Možete li pogoditi zašto ?!