Vodič za kampanjce: Kako učiti noć prije, a položiti ispit

Kampanjci su posebna vrsta učenika i studenata kojima je redovno učenje nepoznat pojam te sve svoje fakultetske obveze ostavljaju za posljednji trenutak.


student stress1

Iako su neki vještinu priprema pod pritiskom doveli do savršenstva ipak većinu čine oni koji se u toj ulozi i ne snalaze najbolje, te im uspjeh jako pati. Kampanjac s dobrim ocjenama nije mitsko biće, ali opremljen je spretnošću i logikom. Ovo su savjeti za one koji žele usavršiti svoje vještine učenja u posljednji tren.

1. Profesor, predmet i tip ispita kao ključni faktori

Tip ispita, predmet koji se polaže i navike profesora kod kojeg polažete su ključni faktori koji utječu na vjerovatnost uspjeha.

Nije teško pretpostaviti da je mnogo lakše u kratkom roku spremiti ispite iz društvenog spektra predmeta. Kod matematike, fizike i hemije dosta je nezgodno to što osim teorije morate savladati i praktični dio odnosno rješavanje zadataka. Također, društvene predmete je i mnogo zgodnije učiti po ključnim riječima.

Ukoliko poznajete navike vašeg profesora to će vam olakšati pripremu. Ne samo da ćete bez problema pogoditi koji tip ispita će vam dati već ćete lakše pretpostaviti i koje dijelove gradiva trebate temeljitije obraditi i na koji ih način prezentovati u testu. Kod selektivnog učenja gradiva vrlo je bitno da ono na što se koncentrišete savladate maksimalno dobro, no isto tako je bitno da naučeno znate prezentovati na pravi način. Profesori, htjeli to priznati ili ne, preferiraju da je gradivo u ispitima interpretovano logikom (ne doslovnim riječima), kojom se i oni vode u izlaganju istoga.

deadline 1604342510

 

2. Plan učenja je nužan

Ukoliko ste upoznati s ključnim faktorima sljedeći korak je da napravite plan učenja. Kognitivne mape su još uvijek dobra stvar, no u ovom slučaju nije potrebno da gubite vrijeme na skiciranje i crtanje već da jasno odredite ritam kojim ćete hvatati gradivo, te na koja ćete se područja bazirati.

Ne odustajte ukoliko ne ide sve po planu. Pridržavajte ga se što je više moguće no ukoliko počnete zaostajati nemojte se predati, nego nakon par sati prilagodite ili ciljeve ili tehniku učenja. Pristup i tehnika uvelike ovisi o tipu ispita i pitanjima za koja se pripremate.