Zabrinjavajuće stanje zgrade Fakulteta Elektrotehnike u Tuzli: Ko je odgovoran za propuste?

Zgrada Fakulteta Elektrotehnike je prošle sedmice proglašena neuslovnom i opasnom za boravak što znači da su studenti, kao i nastavno osoblje u proteklom periodu bili izloženi opasnosti


etf untz
Foto: Tuzlanski.ba

Nije novost da se o starim zgradama na području Tuzle malo ko brine. No, jeste novost da se niko ne brine ni o zgradama u kojima su smještene obrazovne institucije. Zgrada Fakulteta Elektrotehnike je prošle sedmice proglašena neuslovnom.

Pukotine na zidovima pojedinih prostorija u zgradi Fakulteta Elektrotehnike bile su okidač da tehničko osoblje fakulteta na teren pozove stručne osobe koje će procijeniti stanje. Stručna komisija je odmah nakon pregleda, zgradu proglasila neuslovnom i opasnom za boravak što znači da su studenti, kao i nastavno osoblje u proteklom periodu bili izloženi opasnosti, jer su morale proći godine nemara kako bi zgrada završila u stanju u kakvom trenutno jeste, piše Tuzlanski.ba.

Pitanje koje se nameće je to zašto niko ranije nije reagovao i djelovao u smjeru rekonstrukcije i sanacije u proteklim godinama kako do pukotina ne bi došlo. Odgovori, kao i odgovornost, za sada, izostaju.

Kako nezvanično saznajemo, menadžment fakulteta smatra da niko posebno nije odgovoran za ovakvo stanje. Položaj Tuzle koja je sklona klizištima te klimatske promjene su, prema njihovom mišljenju, moguć okidač. No, čak i da je tako, nije li se i u tom slučaju moglo pravovremeno i preventivno djelovati? Hoće li se nemar odraziti na obrazovni proces? Dok se ne pronađe konkretno dugoročno rješenje, bilo je nužno pronaći alternativu za izvođenje nastave.

Kako su kazali iz resornog ministarstva, a što se može provjeriti i na ažuriranim rasporedima za izvođenje nastave na zvaničnoj stranici fakulteta, nastava nije prolongirana nego se odvija u dostupnim prostorijama drugih fakulteta Univerziteta u Tuzli.

 – Tražili smo alternativna rješenja. Jedno od njih je izmještanje studenata u Gimnaziju Meša Selimović i prostorije Filozofskog fakulteta. Ostaje nam i veliki problem smještanja osoblja, ali radimo i na tome, kazao nam je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona. Jedna od mogućnosti odnosi se na premještanje kompletnog fakulteta u Kampus Univerziteta u Tuzli.

No, s obzirom na to da to nije bilo planirano u prvoj fazi realizacije projekta Kampus, izglednije je da se Filozofski fakultet izmjesti u Kampus, a da se prostorije ustupe studentima fakulteta Elektrotehnike.

 – To bi moglo biti dugoročno rješenje i vidjet ćemo da li nam je to opcija ili ipak rekonstrukcija zgrade. Vršit će se procjena, naglašava ministar.

etf

No, ne treba zapostaviti ni činjenicu da bi i rekonstrukcija zgrade, a i premještanje u Kampus zahtijevalo vrijeme s obzirom na to da je Kampus i dalje u fazi nacrta, a da je rekonstrukcija postojeće zgrade proces. Iznenađujuće je što Fakultet Elektrotehnike nije bio već planiran za premještanje na Kampus, s obzirom na to da u već postojećoj zgradi postoji tek dva amfiteatra, od kojih je jedan znatno manji, dvije učionice i dvije laboratorije zbog čega su studenti, kojih ima preko 180 na samo jednoj godini, i ranije određene predmete slušali u prostorijama Gimnazije Meša Selimović.

Zapostavljeno blago iz vremena Austro – Ugarske Inače, zgrada fakulteta Elektrotehnike napravljena je još u doba Austro – Ugarske, a posljednje rekonstrukcije objekta izvršene su devedesetih godina prošlog vijeka. Ulaganja u unutrašnji izgled prostora jeste bilo.

Sređeni su amfiteatri i druge prostorije za rad, ali izostale su temeljite radnje na sigurnosti ovako starog objekta. On se svakako treba sačuvati jer zbog svog specifičnog izgleda i zanimljive arhitekture koja nosi historiju, predstavlja jedan od značajnijih objekata u Tuzli, no jasno je da dosadašnji tretman objekta nije bio u skladu sa potrebama.

Izostalo je blagovremeno djelovanje, izostala je odgovornost, hoće li i djelovanje u smjeru dugoročnog rješenja izostati, pokazati će vrijeme. Jesu li pukotine na zgradi fakulteta Elektrotehnike zapravo pukotine u radu nadležnih?