Iako se pisanje ovakvih radova za druge u zamjenu za novac osuđuje u akademskim krugovima, korupcije u visokom obrazovanju ne nedostaje.

Nema više onog, “pišem seminarske radove, završne i diplomske, povoljno, cijena u inbox…, pisanje kvalitetnih seminarskih radova, prezentacija…”, barem ne u Velikoj Britaniji jer je to od nedavno i zakonom zabranjeno.

Iako se pisanje ovakvih radova za druge u zamjenu za novac osuđuje u akademskim krugovima, korupcije u visokom obrazovanju ne nedostaje.

Ako neki studenti dobivaju kvalifikacije na temelju rada koji nije njihov, onda to potkopava cijeli sistem. I to je brutalno nepravedno prema velikoj većini studenata koji naporno rade kako bi postili dobre ocjene, piše ministar Alex Burghart za The Times.

Akademski integritet i standardi moraju biti zaštićeni, tako da se sada na reklamiranje ili pružanje usluga pisanja akademskih radova u zamjenu za novac gleda kao kazneno djelo u Engleskoj.

Preko hiljadu aktivnih „autora“ akademskih radova

Kako dodaje, ovakva nemoralna praksa predugo narušava prestiž i akademski integritet.

Došlo je vrijeme da pobijedimo varalice i potjeramo nasilnike, piše Burghart. Trenutno se procjenjuje da ima preko 1000 aktivnih „autora“ koji pišu akademske radove za novac, a prema istraživanju iz 2018. godine, čak je 15,7 posto nedavnih diplomanata u Velikoj Britaniji priznalo varanje.

Nacionalna Unija studenata, koja je pomogla u kampanji zabrane ovakve prakse, najavila je i veliku pobjedu.

Stali na kraj ucjenama i zastrašivanju studenata

Predugo su studenti, osobito oni međunarodni, bili žrtve ovakvih tvrtki. Često su bili ucjenjivani i zastrašivani kada su bili najranjiviji. Nakon što sam nekoliko puta u prošlosti prozvala vladu na akciju, ponosna sam na ulogu NUS-a u zaustavljanju ove okrutne prakse, kazala je potpredsjednica NUS-a Hillary Gayebi-Ababio.

Uz spomenuto, dodaje da studenti nikada nisu trebali biti u poziciji u kojoj smatraju da se moraju obratiti ovakvim stranicama za pisanje akademskih radova.

Vlada mora surađivati sa univerzitetima kako bi osigurala odgovarajuću akademsku potporu svim studentima, kaže za kraj.