Za poslodavce u regiji presudno radno iskustvo i fizički izgled

Prije nekoliko dana je objavljeno zanimljivo istraživanje američkog portala Chronicle of Higher Education, koji se bavi istraživanjem tržišta rada i uslovima na radnom mjestu, u kojem je iznesena tvrdnja da su za većinu poslodavaca i kompanija prilikom odabira kandidata za radno mjesto mnogo bitniji staž i radno iskustvo od, primjerice, ocjena tokom studija i reputacije univerziteta na kojem je kandidat studirao.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Prije nekoliko dana je objavljeno zanimljivo istraživanje američkog portala Chronicle of Higher Education, koji se bavi istraživanjem tržišta rada i uslovima na radnom mjestu, u kojem je iznesena tvrdnja da su za većinu poslodavaca i kompanija prilikom odabira kandidata za radno mjesto mnogo bitniji staž i radno iskustvo od, primjerice, ocjena tokom studija i reputacije univerziteta na kojem je kandidat studirao.

Ekipa Anadolu Agency (AA) je istražila u kojoj mjeri ovo pravilo važi za zemlje regiona i šta to većina poslodavaca i kompanija u regionu traži kod kandidata prilikom razgovora za određeno radno mjesto.

Edina Šehović, marketing menadžerica portala posao.ba, za Anadolu Agency ističe da većina kompanija u Bosni i Hercegovini traži kandidate koji će kada dođu na radno mjesto odmah moći efikasno izvršavati svoje obaveze i odgovornosti.

– Domaće i međunarodne kompanije imaju potrebu za radnom snagom koja odmah može početi izvršavati svoje preuzete obaveze na radnom mjestu. Prema tome, od kandidata se traži dovoljno radno iskustvo za posao za koji su podnijeli zahtjev. To je naš generalni utisak u komunikaciji s poslodavcima i kompanijama, istakla je Šehović.

Ipak, napominje da su međunarodne kompanije spremne ulagati sredstva u edukaciju i sticanje novih i modernih znanja primljenih uposlenika.

– Velike multinacionalne kompanije su spremne ulagati u odgovarajuće osobe i dodatno ih educirati kako bi praktično od njih napravili radnika koji im odgovara. Takve kompanije su spremne primiti mlade ljude s fakulteta, a koji i nemaju mnogo radnog iskustva, pa da onda ulažu u njih kako bi stekli nova znanja i vještine potrebne na radnom mjestu. U posljednje vrijeme se mijenja slika na tržištu rada u BiH i kompanije sve više pružaju šansu mladima bez mnogo iskustva. Moram napomenuti da su strani jezici jedna od osobina koje poslodavci očekuju kod kandidata koji se prijavljuju za posao, kazala je Šehović.

U Srbiji kompanijama najbitnije radno iskustvo kandidata

Ni u drugim zemljama regiona situacija nije mnogo drugačija pa se tako, primjerice, u Srbiji od kandidata koji su završili fakultet očekuje da prilikom apliciranja za posao imaju određeno radno iskustvo i odrađeni volonterski rad.

Snežana Čpajak, marketing menadžer portala poslovi.rs, za AA je kazala kako je radno iskustvo najvažnija osobina koja se očekuje od kandidata.

– Poslodavci u Srbiji kod kandidata koji se prijavljuju za posao gledaju da li imaju radno iskustvo za poziciju za koju se prijavljuju. Osim toga, još jedna bitna stvar je završen odgovarajući fakultet ili škola jer se očekuje određena stručna sprema od kandidata kako bi znali obavljati svoj posao. Znači, generalno se može kazati da se najćešće od kandidata traži radno iskustvo i završena škola, smatra Čpajak, koja ističe da se ipak situacija mijenja od kompanije do kompanije.

Dodaje kako posljednjih godina fizički izgled kandidata igra značajnu ulogu prilikom odabira kandidata za određeno radno mjesto. Ipak, naglašava kako su rijetki poslodavci kojima je prosjek ocjena kod kandidata primarni uslov za odabir kandidata.

– Vrlo je rijetka situacija kada se na prosjek ocjena obraća najveća pažnja prilikom odabira radnika za neko radno mjesto. Radno iskustvo je nekako najbitnije za većinu kompanija, istakla je marketing menadžer portala poslovi.rs.

Inače, prema istraživanju američkog portala Chronicle of Higher Education, za poslodavce je kod kandidata koji se prijavljuju za neko radno mjesto najvažniji staž, radno iskustvo tokom studija, volontiranje i vannastavne aktivnosti. Za 23 posto poslodavaca staž je najvažnija karakteristika kod kandidata, a za 21 posto poslodavca, to je radno iskustvo tokom studija.

S druge strane, za većinu poslodavaca najmanje su bitni parametri kao što su relevantnost položenih predmeta, prosjek ocjena na fakultetu i rejting univerziteta koji je kandidat završio. Posmatrano u brojkama, za osam posto poslodavaca prosjek ocjena je presudan kod odabira kandidata za radno mjesto i za pet posto poslodavaca rejting fakulteta koji je kandidat završio.

(AA/MOJportal)