Za ljekare i studente iz Foče u Japanu omogućena besplatna edukacija

Sa Univerzitetskom bolnicom Foča Medicinski fakultet iz Japana vršiti razmjenu stručnog kadra i studenata.


Foto: Envato
Foto: Envato

Profesori Medicinskog univerziteta Akita iz Japana posjetili su Univerzitetku bolnicu Foča, gdje su se upoznali o radu ove zdravstvene ustanove – nastavne baze Medicinskog fakulteta, sa kojom će ovaj japanski obrazovni centar vršiti razmjenu stručnog kadra i studenata.

Vršilac dužnosti Univerzitetske bolnice Nenad Lalović i dekan Medicinskog univerziteta Akita Tomonori Habuči precizirali su pojedinosti buduće saradnje, koja će se zasnivati na razmjeni znanja i iskustava.

Lalović je prošle godine boravio mjesec dana na Univerzitetu Akita, a sada je imao priliku da uzvrati gostoprimstvo i da upozna profesore iz Japana o procedurama koje se izvode u ovoj ustanovi.

– Dogovorili smo da ljekari bolnice iz Foče, kao i nastavnici Medicinskog fakulteta, mogu da borave u Univerzitetu Akita gdje je omogućen smještaj, ishrana i besplatna edukacija. Isto je omogućeno i njihovom kadru u našim ustanovama, kao i studentima koji će učestvovati u razmjeni već ovoga ljeta, kada će u bolnici u Foči boraviti dva studenta sa Univerziteta Akita, naveo je Lalović, piše Srpskainfo.

Dekan Medicinskog univerziteta Tomonori Habuči, koji je ekspert u oblasti robotske urologije, navodi da je upoznavanje medicinskih uslova i načina rada drugih zemalja veoma važan korak u razvoju i unapređenju zdravstvenog sistema.

– Veoma je bitno da studenti, profesori i ljekari nauče kako funkcioniše zdravstveni sistem u drugoj zemlji. Posebno je važno da u oblasti hirurgije razmjenjujemo znanje – dosta je sličnosti, ali i razlika u hirurškim metodama dvije zemlje. Vaši doktori koji budu dolazili kod nas i naši doktori koji budu dolazili kod vas, učeći te sličnosti i razlike steći će veoma korisno znanje i iskustvo, poručio je Habuči.

U trodnevnoj posjeti Foči, osim dekana Habučija, boravi profesor molekularne imunologije Šigeharu Ueki.

Gosti iz Japana su prethodnog dana održali predavanja studentima i nastavnom osoblju Medicinskog fakulteta.