YouTube uvodi novu opciju: Nema više komentara mržnje

Ako korisnik smatra da je njegov komentar nepravedno uklonjen, može se žaliti.


youtube 1588168990

Autorima i korisnicima YouTube-a negativni komentari baš i ne pašu, a mnogima izazivaju i frustracije.

Iz YouTube-a su najavili da će ljudima koji ostavljaju agresivne i uvredljive komentare, odmah slati notifikaciju da su uklonjeni zbog pravila platforme.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

U slučaju da uprkos tome nastave s objavom nasilnih komentara, servis će ih blokirati na 24 sata.

Komentari na engleskom jeziku

Trenutno je otkrivanje uvredljivih komentara dostupno samo za komentare na engleskom jeziku, ali video servis nastoji uključiti što više jezika. Upozorenje YouTubea je naprimjer dostupno na engleskom i španjolskom jeziku.

Naš je cilj istovremeno zaštititi autore videa od korisnika koji pokušavaju komentarima negativno utjecati na društvo, ali i pružiti više transparentnosti korisnicima kojima su komentari uklonjeni zbog kršenja pravila, rekli su iz kompanije.

Ako korisnik smatra da je njegov komentar nepravedno uklonjen, može se žaliti. YouTube je rekao da su u prvoj polovini 2022. uklonili čak 1,1 milijardu uvredljivih komentara.

Niz alata

Kompanija također već neko vrijeme testira čitav niz alata kojima bi se mogao smanjiti broj uvredljivih komentara. Među ostalim to podrazumijeva skrivanje komentara kao i pokazivanje historije komentarisanja na profilu korisnika.

Od prošlog mjeseca i autori mogu blokirati određenog korisnika zbog komentara, prenosi avaz.ba.

Uprkos konstantnim borbama društvenih mreža i platformi s uvredljivim komentarima, oni su i dalje velik problem.