YEP priča o uspjehu: “Nikada ne bih mijenjala svoj posao niti za jedan posao u državnoj službi!”

Projekat zapošljavanja mladih YEP s ponosom prenosi priču o uspjehu mlade Medihe Pružan koji će biti prikazana u sklopu BHTV emisije "Recept za uspjeh" krajem februara, te se, kako navode, stvarno i može nazvati receptom za uspjeh.


Foto: BHRT/YEP
Foto: BHRT/YEP

Projekat zapošljavanja mladih YEP s ponosom prenosi priču o uspjehu mlade Medihe Pružan koji će biti prikazana u sklopu BHTV emisije “Recept za uspjeh” krajem februara, te se, kako navode, stvarno i može nazvati receptom za uspjeh.

U zemlji, u kojoj je gotovo 60% mladih nezaposleno otvaranje mreže Klubova za traženje posla pri biroima za zapošljavanje je primjer značajnih promjena u sistemu javnih službi za zapošljavanje. Uvođenjem savjetodavnog rada sa mladim ljudima, oni dobijaju podršku koja im je potrebna, a na pitanje “Kome je biro našao posao?” Klubovi nude stotine imena kojima je podrška pomogla da nađu odgovarajuće zaposlenje.

Podrška Klubova za traženje posla omogućava mladim nezaposlenima da steknu vještine i samopouzdanje koje im je neophodno da bi bili konkurentni na tržištu rada. Osim jačanja vlastitih vještina, mladi kroz grupni rad koji traje više sedmica se međusobno upoznaju, pomažu, jedni drugima proslijeđuju informacije o mogućim zaposlenjima i ostaju prijatelji i nakon završene obuke u Klubu.

Mediha Pružan je jedna od korisnica usluga Kluba za traženje posla u Travniku, koja se nakon programa u Klubu uspješno zaposlila i radi već više od godinu dana. Mediha je diplomirani ekonomista koja je tražila posao skoro četiri godine.

– Prijavljivala sam se na konkurse u cijeloj zemlji, slala molbe svim poslodavcima, ali nisam imala sreće ili dovoljno poznanstava… Došla sam u Klub za traženje posla gdje sam dobila samopouzdanje i naučila kako da sebe predstavim u najboljem svjetlu. Klub mi je pomogao da izgradim vještine aktivnog traženja posla, samopouzdanje i nove prijatelje, ali i savjetodavca koji je brinuo o meni. Kada ste mlada osoba i nemate iskustva, čak i odlazak na razgovor sa poslodavcem predstavlja veliki izazov za vas i zato je važno da vas stručna osoba pripremi kako biste se osjećali spremnima. Moja aktivnost je urodila plodom onog dana kada me moj savjetodavac sa biroa pozvao i kada mi je rekla da jedan poslodavac traži ekonomistu.

Od tog trenutka se Medihin život u potpunosti promijenio, došla je kako kaže na razgovor ne očekujući da će dobiti posao jer se radilo o visokoodgovornoj poziciji ekonomskog kontrolora procesa proizvodnje u fabrici obuće u Travniku. Međutim, desilo se prijatno iznenađenje i direktor fabrike obuće “KAVAT d.o.o.” je odlučio pružiti životnu priliku mladoj Medihi, 26-godišnjoj ekonomistici koja je prije toga kratko radila u knjigovodstvu jednog hotela na Vlašiću.

Mediha je danas zadovoljna i ostvarena mlada osoba, koja se i dalje usavršava i cijeni što poslodavac podržava sve i jednu priliku za usavršavanje, te je na taj način upisala i završila kurs italijanskog jezika. Rijetkost je sresti tako mladu i entuzijastičnu osobu koja ima samo riječi hvale za svog direktora, a kojeg cijene i ostalih 140 radnika koji vrijedno rade za šivaćim mašinama.

Mediha zajedno sa još dvoje kolega su jedini radnici u administraciji i odjelu za finansije fabrike koja ima cilj da proširi svoje kapacitete. Kao što Mediha kaže izuzetna je čast raditi za jednu takvu firmu, te dodaje da “što je Ciciban u Jugoslaviji, to je Kavat u Skandinavskim zemljama”. Mediha ima postavljene ciljeve i želi napredovati u karijeri, a ima i poslodavca koji će je podržati u njenom napretku.

Na kraju, Mediha u jednoj rečenici opisuje svoj stav i zadovoljstvo sa radom u fabrici obuće: “Nikada ne bih mijenjala svoj posao niti za jedan posao u državnoj službi.” Medihinu priču ste mogli pročitati i u sklopu YEP razglednica YEP u akciji.

Projekat zapošljavanja mladih YEP je uspostavom Klubova za traženje posla u određenoj mjeri doprinio sveopćoj promjeni javnih službi za zapošljavanje i njihovom odnosu prema mladim tražiocima posla. Omogućiti mladima vještine traženja posla, graditi samopouzdanje i jačati zapošljivost imaju smisla onda kada i poslodavci prepoznaju i cijene te kvalitete kod mladog kadra. Iz tog razloga nam je Medihina priča izvor insipiracije za buduće planove i podršku prema mladim tražiocima posla, navode iz YEP-a.

Ova aktivnost se realizuje u sklopu Projekta zapošljavanja mladih kojeg podržava Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

(yep.ba)