Vrijeme je za novu generaciju omladinskih lidera i liderica

Timski rad i liderstvo tema je kojom se bavila nova generacija polaznika/ica Uči, Misli i Djeluj! obuke za omladinske lidere i liderice na prvom modulu.


IMG 0772

Kroz interaktivni rad, metode neformalnog obrazovanja i iskustveno učenje polaznici/e su mogli naučiti osnove liderstva, te promišljati o sebi kao omladinskim liderima/cama osvrćući se na svoje uloge unutar tima i komunikaciju sa timom.

Što se tiče prvog modula obuke, smatram da mi je ovo prijeko potrebna motivacija, odnosno edukacija za moj angažman u narednom periodu. Nije mala stvar ispratiti 14 generacija omladinskih lidera i liderica i upravo to je ono što me je najviše privuklo da se prijavim na ovu obuku – istakao je Arslan Arnautović polaznik iz Cazina.

Na pitanje šta očekuje od obuke UMiD Arslan je odgovara da od UMiD-a očekuje transformaciju sebe i da nauči neke nove metode pomoću kojih će ostvariti zacrtane ciljeve koji se tiču položaja mladih u Unsko – sanskom kantonu.

Prvi modul održan je 5-7.12.2019. godine u Obrazovno – razonodnom centru za mlade SPAJALICA u Ilidži.

Obuku UMiD prošlo je preko 300 mladih, a dočekana je jubilarna 15. generacija. Nova generacija okupila je 25 mladih osoba iz 21 lokalne zajednice iz cijele Bosne i Hercegovine.

Obuka UMiD – Uči, misli i djeluj zvanično je priznati vid neformalnog obrazovanja koje mladima pruža mogućnost sticanja različitih kompetencija koje će ih učiniti konkurentnim na tržištu rada, a program se sastoji od seminara, praktičnih vježbi i volonterskog rada.

Svi učesnici/e projekta postaju građanima/kama koji svojom voljom preduzimaju korake kako bi mijenjali društvo u kojem žive, iskazuju svoje mišljenje i aktivno sudjeluju u donošenju odluka svoje zajednice.

(STUDOMAT.ba)