Prijavi se za novu generaciju UMiD-a

Institut za razvoj mladih KULT punih 18. godina aktivno provodi programe, projekte i inicijative kako bi u Bosni i Hercegovini izgradio funkcionalno društvo u kojem mladi mogu da ostvare svoj puni potencijal. Na tom putu Institut blisko sarađuje sa svim nivoima vlasti u BiH, drugim organizacijama civilnog društva, a najvažniju kariku predstavljaju mladi koji daju pokretačku snagu Institutu.


umid 16

Zašto baš tebe pozivamo?

Želimo raditi sa mladima iz različitih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini i pružiti vam priliku da budete dio 16. Generacije Uči, Misli i Djeluj (u daljem tekstu UMiD) obuke za omladinske lidere/ice. Želimo ti pokazati jednu drugačiju sliku, motivirati da praviš promjene u svojoj lokalnoj zajednici i gradiš je po svojoj želji i želji drugih mladih, tvojih prijatelja i prijateljica. Želimo da na kraju glasno kažeš #necudaidem iz države jer #zelimgRaditi.

A šta ti je to?

UMiD je jednogodišnja obuka koja je inkubator mladih lidera/ica aktivnih u demokratskom društvu. UMiD je obuka koja ti omogućava da postaneš aktivan lider/ica u svojoj lokalnoj zajednici i učestvuješ u rješavanju problema mladih, ali i da se pripremiš za vlastitu karijeru, stekneš nove vještine, upoznaš nove mlade ljude slične sebi, družiš i usavršavaš se.

UMiD se sastoji od ukupno 12 modula koji se održavaju tokom cijele godine, uključujući i ljetnu školu. Svaki modul traje tri dana. Plan održavanja modula je:

Modul I

23.–25. 1. 2020.

Modul II

13.–15. 2. 2020.

Modul III

19.–21. 3. 2020.

Modul IV

16.–18. 4 2020.

Modul V

14.–16. 5. 2020.

Modul VI, VII i VIII – ljetna škola

9.–15. 7. 2020.

Modul IX

10. –12. 9. 2020.

Modul X

15.–17. 10. 2020.

Modul XI

12.–14. 11. 2020.

Modul XII

3.–5. 12. 2020.

Tokom modula ćeš imati priliku da Učiš o liderstvu i timskom radu. Ljudska prava i izgradnja mira će postati tvoj fah, a obuka će te podstaknuti da razMisliš o građanskom aktivizmu kao alatu za promjene. Kroz konkretnu i praktičnu akciju, moći ćeš da Djeluješ u svojoj lokalnoj zajednici s ciljem poboljšanju položaja mladih, a za jednu od takvih akciju Institut je spreman da ti osigura mentorsku i finansijsku podršku. Učiti ćeš o lobiranju i radu s medijima, prvo na modulima, a onda i u praksi kroz ostvarivanje svoje ideje. Budi uvjeren/a da će ti se otvoriti nove prilike u životu, postat ćeš konkurentniji/a na tržištu rada i steći nove prijatelje i prijateljice. Godina zabave, pozitivnih iskustava, dobre atmosfere, sjajnih mladih ljudi i mnoštva novih znanja i iskustava je zagarantirana, pa zato nastavi čitati dalje.

Kakva iskustva imaju raniji polaznici UMiD obuka pogledaj ovdje.

Ima'l mene tu?

Ako se prijaviš može te biti. Međutim ako se ne prijaviš onda te sigurno nema! Tu su i neki uslovi koje je potrebno ispuniti. Više nije riječ samo o tebi, nego o vama. Ovo je timska igra, i zato želimo da iz različitih lokalnih zajednica imamo po dvoje učesnika, te da se prijavite kao tim koji ispunjava sljedeće kriterije:

 • Tim se sastoji od jedne ženske članice i jednog muškog člana.
 • Oboje imate između 18 i 30 godina na dan početka prvog modula.
 • Imate prebivalište na teritoriji Bosne i Hercegovine.
 • Imate želju doprinijeti izgradnji boljeg okruženja za djecu i mlade u vašoj lokalnoj zajednici.
 • Želite naučiti više o temama ljudskih prava i izgradnje mira.

Kol'ko košta?

Vjerovali ili ne, skoro pa besplatno. Institut za razvoj mladih KULT snosi troškove prijevoza, smještaja, hrane, materijala koje koristiš tokom obuke, pa čak i dodatnih aktivnosti. Tebe košta da investiraš svoje slobodno vrijeme na najbolji mogući način, zgrabiš priliku i nakon godinu dana ostvariš veliki profit.

Pa kako onda da i ja budem tu?

Ako ispunjavaš sve uslove onda je veoma jednostavno. Samo prati korake ispod i ubrzo ćeš i ti biti u mogućnosti da budeš dio velike UMiDove porodice, kroz Generaciju 16.

 1. Koristeći audio, video ili tekstualni zapis izrazite svoje mišljenje o jednom od principa Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima:
 • Pravo na život, slobodu i sigurnost ličnosti
 • Pravo na slobodu kretanja
 • Pravo na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja
 • Pravo na obrazovanje
 • Pravo na zaposlenje
 • Pravo na puno učešće u kulturnom životu
 • Sloboda izražavanja i mišljenja
 • Sloboda vjeroispovijesti

(NAPOMENA: Zadatak se mora uraditi timski. Ukoliko snimate audio ili video zapis obje osobe treba da se čuju/pojave, te zapis ne treba da traje duže od tri minute. Ukoliko se odlučite za tekstualni zapis on ne treba da bude duži od jedne A4 stranice, gdje ćete koristiti font Times New Roman veličina 11)

2.  Zajednički se prijaviti se putem elektronskog obrasca na linku: http://mladi.org/myURL/umid16 generacija  cija, a u okviru kojeg ćete dostaviti i svoj rad na temu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

3. U sklopu obrasca predložite šta biste uradili za mlade u svojoj lokalnoj zajednici sa 1000,00 KM.

S odabranim polaznicima/ama Institut će potpisati ugovor o pohađanju obuke, a oni koji odslušaju sve module i uspješno polože test na kraju godine će dobiti cetrifikat programa.

Dodatne informacije možeš dobiti i putem telefona 033 778 763 ili na email samir.mahmic@kultbih.org

Prijaviti se možeš do 27. decembra 2019.godine do 16.00 sati.

(STUDOMAT.ba)