Volonteri Medicinskog fakulteta u Sarajevu: Kada krenemo raditi ostavimo strah kući

Volonteri mogu biti studenti četvrte, pete i šeste godine, a šesta godina pri izboru ima prednost.


studenti.medicine

Studenti četvrte, pete i šeste godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu potpisali su volonterske ugovore sa Domovima zdravlja Kantona Sarajevo te na taj način pomažu svojim starijim kolegama u doba pandemije koronavirusa.

Novinari BHRT-a razgvarali su sa dva studenta medicine koji volontiraju u DZ Vrazova i Stari Grad, Edin Maslo i Faruk Osmankadić. Obojica su složni u ocjeni da je sve veći broj ljekara i medicinskog osoblja na bolovanjima zbog širenja zaraze.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Prvo iskustvo nije nimalo lako, kazao je Maslo.

 – Mogu reći evo ušli smo u taj treći val pandemije. Pokušavamo pomoći kolegama koliko možemo. Sve ih je više zaraženo u sektoru porodične medicine.

Volonteri medicinskog fakulteta rade sa doktorima porodične medicine, i u prvoj smjeni obično počinju oko 7:00, a završavaju do 14:00, dok u drugoj smjeni budu negdje od 13.00 do 20.00.

 – Kad krenemo ovamo strah ostavimo kući, naši najmilije se više plaše od nas. Kad dođemo ovdje ima toliko posla da nema vremena za strah. Kolege su donekle optimistični, jer znamo da ćemo ovo sve privesti kraju.

Govoreći o mjerama koje su trenutno na snazi oni su kazali kako nisu kompetentni da govore o tome, ali mole građane da budu odgovorniji.

 – Ako nadležni nisu u mogućnost odgovoriti zadatku zaomlio bih građane da budu odgovorniji. Oni koji su u izolaciju molim da ne dolazite. Maksimalno ulažemo napora da odgovorimo svima na telefon. Svi koji su u izolaciji ugrožavaju nas i ostale ako dolaze ovdje, kazao je Maslo.

Faruk Osmankadić, također student Medicinskog fakulteta u Sarajevu kaže da je u svim domovima zdravlja veliki priliv pacijenata. Pune se kapaciteti i ljekari bivaju zaraženi. Mi dosta možemo pomoći. U sklopu ovog projekta volontira oko 75 studenta. Nekoliko njih je moralo otkazati ugovore.

 – Trenutno smo u razgovoru za potpisivanje dodatnih ugovora sa volonterima, kazao je Osmankadić.

Dakle volonteri mogu biti studenti četvrte, pete i šeste godine mogu biti volonteri. Šesta godina naravno ima prednost.