Vlada KS: Krajnji rok za završetak studija po “starom sistemu” je 2018. godina

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je na sjednici održanoj u četvrtak, 26.3.2015. godine, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevu kojim bi se omogućilo studentima koji studiraju po starom sistemu da završe obrazovanje do kraja akademske 2018. godine.


Vlada Kantona Sarajevo usvojila je na sjednici održanoj u četvrtak, 26.3.2015. godine, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevu kojim bi se omogućilo studentima koji studiraju po starom sistemu da završe obrazovanje do kraja akademske 2018. godine.

Advertisements

Usvojenim izmjenama Zakona o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo, koje je predložio Klub zastupnika Demokratske fronte u Skupštini Kantona Sarajevo, trebali bi biti riješeni problemi studenata Univerziteta u Sarajevu, a posebno onih koji studiraju po starom sistemu na fakultetima medicinske grupacije. Prema sadašnjem Zakonu o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo svi studenti koji se obrazuju po starom sistemu dužni su okončati studije do kraja 2015. godine ili bi u suprotnom bili prebačeni na bolonjski sistem studiranja.

Advertisements

Prije nego se Vlada Kantona Sarajevo izjasnila o ovom prijedlog, Kantonalno ministarstvo obrazovanja analiziralo je svu dokumentaciju studenata i složilo se da bi krajnji rok za završetak dodiplomskih i postdiplomskih studija trebao biti kraj 2018. godine. Također, utvrđeno je da izmjene Zakona o visokom obrazovanja ne iziskuju dodatna sredstva iz Budžeta Kantona Sarajevo.

Prema podacima koje su dostavili fakulteti na Univerzitetu u Sarajevu, ovim problemom zahvaćeno je oko 3.500 studenata, a posebno studenti Medicinskog i Stomatološkog fakulteta, koji bi bolonjski studij medicine morali plaćati 7.000 KM, a stomatologije 6.000 KM.

Pored toga, prebacivanje studenata na bolonjski sistem studiranja opteretilo bi fakultete koji bi morali angažovati dodatne infrastrukturne kapacitete za realizaciju nastavnog procesa.

Zastupnik Demokratske fronte u Skupštini Kantona Sarajevo Mario Vukasović kazao je da bi nametanje bolonjskog sistema studiranja posebno studentima magistarskih i doktorskih studija proizvelo nepotrebni teret i obaveze fakultetima.

– Našim prijedlogom okončanje studija vezalo bi se za početak akademske godine, dakle 30. septembar 2018. godine, a okončanje magistarskog i doktorskog studija za kraj kalendarske godine, odnosno 31. decembar 2018. godine, kazao je Vukasović.

Predloženim izmjenama Zakona, rok za okončanje studija se produžava za sve studente Univerziteta u Sarajevu, ali se određuje i cijena izlazaka na ispite, koja je niža od cijena školarine.

Problem studenata koji studiraju po starom sistemu studija uzrokovali su fakulteti na Univerzitetu u Sarajevu koji nisu uveli bolonjski sistem studiranja u zakonom predviđenom roku. Naime, Fakultet zdravstvenih studija i Farmaceutski fakultet počeli su primjenu bolonjskog sistema studiranja tek 2008/09. godine. Slično je i sa Pedagoškim fakultetom koji je novi sistem obrazovanja počeo primjenjivati 2010/11. godine, Stomatološki fakultet 2007/08. godine te Medicinski fakultet 2006/07. godine.

(Klix.ba)

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!